Airbus A320-200neo - CC-BHB - fra Latam Chile. (Foto: Joe Wallace | PR)

Fly kolliderer med brandkøretøj under takeoff

Brandkøretøjer krydsede startbanen i lufthavnen i Lima, mens en startende Airbus A320 var på vej ned ad banen. Flyet stødte sammen med et køretøj og brød i brand. To mennesker har mistet livet.

Jorge Chávez International Airport i Perus hovedstad Lima er lørdag formiddag stadig lukket efter en ulykke fredag aften kl. 21.11 (15.11 lokal tid), hvor en Airbus A320-200neo under starten fra den 3.500 meter lange bane 16/34 kolliderede med et brandkøretøj, der krydsede startbanen.

Det skriver The Aviation Herald og flere lokale medier.

Flyet med registreringen CC-BHB var fra chilenske Latam Airlines og skulle som rutenummer LA2213 gennemføre en indenrigsflyvning fra Lima til Juliaca med 102 passagerer og seks besætningsmedlemmer.

Det accelererende fly havde nået en hastighed på 230 kilometer i timen, da piloterne observerede flere brand-og redningskøretøjer, der krydsede banen foran dem med tændte udrykningsblink, hvorefter man forsøgte at afbryde starten.

Airbus-flyet kolliderede derefter med et af brandkøretøjerne, hvilket resulterede i, at højre landingsstel kollapsede og flyede kurede ned ad banen, og herefter udbrød der ild i højre motor, inden flyet standsede.

To brandfolk omkommet
Samtlige ombordværende blev evakueret fra flyet, og fire passagerer blev alvorligt kvæstet mens 36 slap med mindre kvæstelser.

“På nuværende tidspunkt kan vi bekræfte, at der ikke har været nogen dødsfald blandt personerne ombord på flyet. Vi fokuserer i øjeblikket på at yde støtte til passagerer og deres familier. Vi arbejder også i koordination med de respektive myndigheder for at støtte deres undersøgelser af denne hændelse,” hedder det i en pressemeddelelse fra Latam.

Flyet er alvorligt beskadiget, og to brandfolk omkom ved flyets sammenstød med deres køretøj, hvilket flyselskabet også bekræfter.

Var i gang med øvelse
Brand- og redningskøretøjerne var i gang med en planlagt øvelse, der ifølge de lokale luftfartsmyndigheder var gået i gang kl. 11.10 og koordineret med flyveledelsen i kontroltårnet.

Det fremgår dog ikke, om køretøjerne havde fået specifik tilladelse til at krydse banen, eller om tårnkontrollen ville holde flytrafikken tilbage, så der ikke skulle anmodes om tilladelse til at passere banen.

Det forlød tidligt fra lokale medier, at den lokale lufttrafiktjeneste havde indikeret, at brand-og redningskøretøjerne angiveligt skulle have kørt ind over bane 16 fra taxivej B uden at have fået tilladelse fra tårnkontrollen.

I et NOTAM (Notice to Airmen, red.) udsendt kl. 21.12 fredag aften (11 minutter efter hændelsen, red.) hedder det, at lufthavnen er lukket indtil videre. Der er ikke angivet tidspunkt for forventet åbning. Flightradar24.com oplyser lørdag formiddag, at 400 flyvninger til og fra Lima indtil videre er aflyst.

Opdatering 20. november kl. 22.15
Lufthavnen blev åbnet den 20. november kl. 06.00 efter banereparationsarbejde var udført samt med informationer lufthavnsmyndighederne i Lima.

 

 

Relaterede artikler:

LATAM overtager fem Dreamlinere fra Norwegian

Skuffelse i oneworld over LATAM-exit

Sydamerikas største flyselskab under konkursbeskyttelse