Flybe Bombardier Q400.

Flybe går i rødt

Det britiske regionale lavprisflyselskab Flybe har forvandlet et overskud til et underskud, viser seneste halvårsresultat. Selskabet er tilfreds med udviklingen i Norden, men det britiske hjemmemarked skaber problemer.

Det kniber med indtjeningen hos Flybe, der er Europas største regionale lavprisflyselskab. Det britiske flyselskab kunne i går offentliggøre et halvårsresultat for perioden 1. april til 30. september 2012, der viste et underskud på 1,3 mio. pund eller cirka 12,2 mio. danske kroner. I det foregående regnskabsår havde der i samme periodeværet et overskud på 14,6 mio. pund svarende til 137 mio. danske kroner.

Omsætningen er uændret på 341 mio. britiske pund eller godt 3,2 mia. danske kroneri forhold til samme periode året før. Men der har været en nedgang på 200.000 passagerer i det britiske marked fra 6,2 mio. til 6,4 milioner.

“Det britiske indenrigsmarked viser fortsat få tegn på genopretning med et fald i forhold til året før. Da det samtidig repræsenterer omkring 75 procent af Flybe UK´s passagergrundlag, giver det fortsat udfordringer for vores aktiviteter i England,“ udtaler Flybe´s koncernchef Jim French i forbindelse med præsentationen af halvårsresultatet.

Koncernchefen benytter samtidig lejligheden til at understrege vigtigheden af, at der ekspanderes på andre markeder, således at der skabes større balance i indtægterne.

Omsætningsvækst i Norden
Ekspansionen udenfor det britiske marked foregår gennem Flybe Europe, der er et separat datterselskab. Herunder er også aktiviteterne i Norden, der drives gennem selskabet Flybe Finland, der er et joint-venture med Finnair.

Omsætningen i Flybe Finland udgjorde i det seneste halvår 55,5 mio. pund (520 mio. kroner)mod blot 8,6 mio. pund (80,5 mio. kroner)året før, hvor joint venture-aftalen trådte i kraft umiddelbart inden afslutningen af halvårsregnskabet. Omsætningen i den nordiske enhed svarer til 14,5 procent af koncernes samlede omsætning.

“Der er med tilfredshed, at vi kan konstatere, at Flybe Finland har fortsat sin imponerende vækst med yderligere 12 Embraer-jetfly, der er overtaget fra Finnair på basis af kontraktflyvning for selskabet. Det er samtidig opløftende, at Flybe Europe´s ledelse i øjeblikket har forhandlinger med andre selskaber om lignende forretningsarrangementer,“ siger Jim French.

Flybe Finland har nu nået en kritisk masse med 28 fly, hvoraf 21 flyves på kontrakt. Tilsammen harFlybe Finland37 ruter i Norden og forventer at give overskud i regnskabsåret 2013/14, hvilket er i henhold til de planer, der er lagt for selskabet.

Flybe Finland har for nylig opgivet ruten mellem Stockholm og København, men fastholder planerne om at etablere sig i det danske marked indenfor kort tid. Selskabet havde frem til vintertrafikprogrammets ikrafttræden ansøgt om slots i Københavns Lufthavn tilbrug for en rute til Bornholm. Herudover var der ansøgt om slots i Billund Lufthavn baseret på en rute til Oslo. Disse planer er foreløbigt skrinlagt, og først senere i november vil det være muligt at få indsigt i, hvorvidt Flybe Finland har søgts slots i danske lufthavne til brug for sommertrafikprogrammet i 2013.