(Foto: Harri Koskinen)

Flybe sælger 60 procent af finsk selskab

For en pris af 7,50 kroner vil to finske virksomheder overtage 60 procent af Flybe Nordic. Dermed vil britiske Flybe trække sig helt ud af det finske joint-venture.

Det britiske regionale lavprisflyselskab Flybe UK Ltd. har ikke været heldige med det fælles projekt med Finnair, der blev annonceret den 1. juli 2011.

Samarbejdet kom i stand, da Flybe og Finnair i fællesskab overtog det finske flyselskab Finnish Commuter Airlines (FCA). Flybe investerede 12 mio. euro og fik en ejerandel på 60 procent, mens Finnair betalte 13 mio. euro for den resterende del af aktierne. Til gengæld skulle Flybe stå for ledelsen og driften af selskabet, der fik navnet Flybe Nordic.

I midten af november valgte Flybe at trække en streg i sandet i forhold til sit engagement i selskabet, der i løbet af tre år har været skyld i betydelige tab. Finnair fik mulighed for at finde en ny hovedaktionær, og allerede på dette tidspunkt besluttede Flybe at sælge aktieandelen for én euro, hvilket svarer til 7,50 kroner. Til gengæld overtager de nye ejere de forpligtelser, der følger med aktieposten.

I går kunne Finnair således meddele, at der var indgået en intentionsaftale med to finske selskaber, der ønsker at overtage Flybe´s aktiepost. Rekrutterings- og vikarvirksomheden StaffPoint Holding overtager 45 procent af den samlede aktiekapital, mens den familieejede investeringsvirksomhed G.W. Sohlberg får en ejerandel på 15 procent i Flybe Nordic.

“Det glæder os, at vi får finske virksomheder som partnere i selskabet. Når handelen er gennemført vil Flybe Finland og bestyrelsen for selskabet i fællesskab arbejde på at skabe en forretningsmodel for selskabet og forbedre effektiviteten og profitabiliteten i den regionale flyvning,“ siger Pekka Vauramo, der er koncernchef hos Finnair.

Ny medejer vil spille en rolle i luftfartsindustrien
De to nye medejere af Flybe Nordic har ingen direkte tilknytning til luftfartssektoren, men der kan anes et perspektiv med ejerskabet. StaffPointbeskæftiger sig nemlig med rekruttering, coaching samt træning af personale.

“Vi har analyseret denne industri igennem et stykke tid, og vi ser et potentiale i den. Industrien vokser og er meget personalekrævende. Luftfart har en stor og positiv betydning for den finske økonomi og understøtter den finske beskæftigelse. Med vores erfaring inden for personaleressourcer ønsker vi fremover at spille en rolle i luftfartssektoren. Vi formidler hvert år ansætte af flere end 14.000 mennesker, og vi forventer, at vi som aktionærer kan skabe værdi for Flybe Finland,“ siger Mika Kijunen, der er administrerende direktør for StaffPoint Gruppen.

G.W. Sohlberg, der har taget 15 procent af ejerandelen, er en familieejet virksomhed, hvis historie daterer sig tilbage til 1876. Samtidig er G.W. Sohlberg ejer af StaffPoint, hvorfor selskabet indirekte har aktiemajoriteten i Flybe Nordic.

Udover StaffPoint er G.W. Sohlberg også ejer af virksomhederne Detection Technology og Glaston Corporation.