Træningsfly fra GreyBird Pilot Academy. (Foto: GreyBird Pilot Academy | PR)

Flyveinstruktører går i strejke for overenskomst

Uforudsigelige arbejdsdage og sammenbrudte forhandlinger betyder, at instruktørerne ved en aarhusiansk pilotskole nedlægger arbejdet den 1. marts.

Siden begyndelsen af 2021 har Flyvebranchens Personale Union (FPU) forsøgt at få en overenskomstaftale på plads med ledelsen hos pilotskolen GreyBird Pilot Academy, der er placeret i Aarhus Lufthavn.

Fagforeningen repræsenterer omkring 90 procent af pilotskolens tilknyttede instruktører, og FPU blev bedt om at forhandle på vegne af disse ansatte, da de ønsker mere forudsigelige arbejdsdage. I øjeblikket er de ikke omfattet af en overenskomst.

FPU fortæller, at et af stridspunkterne har været, at instruktørerne oplever, at de kan få deres arbejdsdag ændret indtil klokken 18.00 dagen før, at de skal møde på arbejde igen, hvilket gør det svært for de ansatte at planlægge deres hverdag.

Strejker
I starten af februar udsendte FPU et strejkevarsel, som er fagforeningens officielle udmelding til en given virksomhed om, at en del af medarbejderne går i strejke. Det skyldtes ifølge FPU, at forhandlingerne var brudt sammen.

Den seneste måned er parterne tilsyneladende ikke kommet tættere på hinanden, og medarbejderne nedlægger derfor arbejdet den 1. marts. Det bekræfter næstformand i FPU, Anders Mark Jensen, som fortæller, at det ikke er lykkedes at mødes om et kompromis, der kunne danne grundlag for en overenskomst.

”Nu er vi nødt til at gå i konflikt, og vi risikerer, at ledelsens manglende forhandlingsvilje går ud over piloteleverne på skolen. Vi håber, at ledelsen vil besinde sig og lægge nogle reelle løsninger på bordet.”

Medarbejdernes ønsker og virksomhedens behov
FPU har tidligere i februar redegjort for fagforeningens syn på konflikten i medlemsbladet Fagbladet Luftfart.

Søren Møller, der er administrerende direktør hos GreyBird Pilot Academy, fortalte på daværende tidspunkt til CHECK-IN.dk, at skolens ledelse ikke kunne genkende den udlægning.

“Det, jeg kan læse, har jeg svært ved at genkende. Vi har været i forhandlinger med FPU i lidt over et år, og vi forsøger at søge de kompromisser, som der nu kan søges. Hvis man vil have et, må man også give noget andet,” udtalte Søren Møller til CHECK-IN.dk.

Direktøren understregede også, at skolen ønskede at få en overenskomst på plads. Fra pilotskolens side var der dog et ønske om, at begge parter i aftalen skulle tilgodeses, når den blev udarbejdet.

“Vi vil gerne indgå en overenskomst, men den skal være en kombination af medarbejdernes ønsker og virksomhedens behov.”

 

Relaterede artikler:

”Jeg kan ikke genkende den udlægning”

Sammenbrud i forhandlinger mellem FPU og Ryanair

FPU: Håber vi kan finde en løsning ved forhandling