Administrerende direktør Birgir Jonsson fra PLAY. (Foto: PLAY | PR)

Første positive driftsresultat hos Play

Islandske Play, der debuterede i juni sidste år, har i tredje kvartal leveret det første positive driftsoverskud. Resultatet for andet halvår bliver dog negativt som følge af færre direkte rejsende til Island.

I slutningen af juni 2021 debuterede islandske Play og norske Flyr med blot en uges mellemrum. Flyr har i dag præsenteret et driftsunderskud i årets tredje kvartal på 167 millioner kroner, mens Play har leveret sit første driftsoverskud på blot 1,3 millioner dollars, eller hvad der svarer til godt 10 millioner kroner.

De to flyselskaber har dog vidt forskellige forretningsmodeller, men de er begge startet op under coronapandemien, hvilket i en vis grad har præget resultaterne.

Play transporterede i tredje kvartal omkring 310.000 passagerer, og med en belægning på 85 procent var det med til at generere en omsætning på 59,9 millioner kroner (458 millioner kroner).

“Dette var det første kvartal, hvor vi havde hele vores transatlantiske operation oppe at køre. Da størstedelen af vores destinationer var helt nye i vores netværk, var Play-brandet ukendt på de fleste markeder. Jeg føler, at det er en betydelig præstation for en så ung virksomhed at have opnået et positivt driftsresultat (EBIT) under disse omstændigheder. Det er ikke er noget, der skal tages for givet,” udtaler Birgir Jónsson, administrerende direktør i Play.

Forventer driftsoverskud for hele 2023
Selvom driftsoverskuddet var positivt i tredje kvartal, så forventer Play imidlertid, at driftsresultatet for andet halvår bliver negativt, på trods af tidligere udmeldinger omkring mere positive forventninger.

Det skyldes blandt andet, at resultatet for tredje kvartal ikke var så stærkt som tidligere budgetteret. Overbookede hoteller og udlejningsbiler fik turisterne til at blive væk fra Island i sensommeren og efteråret, og samtidig var der flere transferpassagerer og færre direkte passagerer, hvilket påvirkede enhedsindtægterne negativt.

I årets første ni måneder har Play tabt 26,4 millioner dollars, hvilket svarer til lidt mere end 200 millioner kroner.

“Vi er ikke tilfredse med virksomhedens økonomiske resultater i år. Vi ser imidlertid mange positive tegn i vores forretning, og vi forventer fuldt ud at se et positivt driftsoverskud i 2023, efterhånden som vores omsætningsbase modnes og vi bliver mere etablerede i vores drift og markeder,” lyder det fra Play-direktøren.

For hele 2022 forventer Play, at omkring 800.000 passagerer rejser med selskabet, og det tal skal i 2023 øges til mellem 1,5 og 1,7 millioner passagerer, der skal levere en omsætning mellem 310 og 330 millioner dollars med et positivt driftsresultat for hele året.

 

Relaterede artikler:

Dagligt tab på en million hos PLAY

PLAY taber 78 millioner kroner i første kvartal

Brændstoftillæg og flere sæder i flyene