Den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu. (Foto: Elke Wetzig | CC 3.0)

Foreslår at opkalde lufthavn efter Desmond Tutu

Det er ikke usædvanligt, at lufthavne opkaldes efter store personligheder. Nu er det blevet foreslået, at den ære også bør tilfalde ærkebiskop Desmond Tutu, der døde mellem jul og nytår.

Fodboldspilleren George Best har en. Det samme har både jazzmusikeren Louis Armstrong og den amerikanske præsident John F. Kennedy, og hvis det står til ærkebiskop Thabo Makgoba fra den sydafrikanske by Cape Town, skal endnu en lufthavn snart omdøbes.

Thabo Makgoba har nemlig foreslået, at Cape Town International Airport skal opkaldes efter ærkebiskop og menneskerettighedsaktivsten Desmond Mpilo Tutu, der afgik ved døden den 26. december sidste år. Han blev 90 år. Det skriver The South African.

Opfordringen til navneskiftet blev bragt på banen ved en særlig højtidelige lejlighed. Det var nemlig ærkebiskop Thabo Makgoba, der søndag fremførte den som en del af sin prædiken, da Desmond Tutus jordiske rester blev stedt til hvile.

Foreslår navneskifte
Prædikenen foregik ved en privat messe i St. Georges Cathedral i Cape Town. Den blev blandt andet holdt foran Desmond Tutus hustru, hans børn og flere andre familiemedlemmer. Thabo Makgoba kom med opfordringen undervejs i den 30 minutter lange gudstjeneste.

”Lad os, der har nok, spænde bæltet ind, så andre kan fylde maven. Lad os ændre vores samfund for at afslutte ulighed og skabe lige muligheder for alle. Og hvorfor omdøber vi ikke Cape Town International Airport til Desmond Mpilo Tutu International Airport,” lød det fra ærkebiskoppen.

Desmond Tutu havde selv valgt, at han skulle kremeres, når han gik bort. Dog ikke på traditionel vis. I stedet valgte han vandkremering, hvor flammer erstattes af vand og kemikalier, da denne fremgangsmåde er mere skånsom ved miljøet end en traditionel kremering.

Lufthavne opkaldt efter anti-apartheid forkæmpere
Hvis lufthavnen i Cape Town omdøbes til Desmond Mpilo Tutu International Airport er det ikke usædvanligt i forhold til, hvad der er tradition for.

Den store internationale lufthavn i Johannesburg har således siden den 27. oktober 2006 heddet O.R. Tambo International Airport og er opkaldt efter den sydafrikanske anti-apartheid-politiker Oliver Reginald Tambo, der døde i 1993.

Politikeren og menneskerettighedsaktivsten Nelson Mandela har også fået en lufthavn opkaldt efter sig. Denne ligger dog ikke i Mandelas hjemland Sydafrika, men på øen Santiago i Kap Verde. Lufthavnen blev opkaldt efter Mandela året før hans død i 2013.

 

Relaterede artikler:

47 lufthavne skal have nye navne

Lufthavn opkaldes efter fodboldstjerne

Dansk lufthavn skifter navn