Boeing 737 MAX 8 fra Icelandair. (Foto: Bradley Caslin | shutterstock.com)

Forventer overskud i andet og tredje kvartal

Icelandair landede et underskud i årets første tre måneder, men ser dog lyst på de kommende to kvartaler, hvor flyselskabet påregner at få overskud i forretningen.

Årets første kvartal endte ikke overraskende med et underskud på driften hos Icelandair. Det negative driftsresultat endte op i 62,4 millioner dollars (440 millioner kroner). Det samlede nettoresultat blev på 49,7 millioner dollars (350 millioner kroner) efter skat renter og afskrivninger var regnet med.

Flyselskabet oplyser, at det negative resultat blandt andet skyldes omikronvariantens indvirkning på efterspørgslen efter flyrejser, høje brændstofpriser som følge af krigen i Ukraine samt udgifter, der relaterer sig til årets sommertrafikprogram.

Selskabets koncernchef Bogi Nils Bogason fortæller i forbindelse med offentliggørelsen af kvartalsregnskabet, at Icelandair løbende har forsøgt at tilpasse forretningen efter forholdene og opnåede en belægningsgrad på 74 procent i løbet af marts.

Regner med overskud
Sammenlignet med det første kvartal i 2019, hvor COVID-19 endnu ikke havde nået at stikke en kæp i hjulet på flytrafikken i denne del af verden, halter Icelandair fortsat en smule bagefter i forhold til kapaciteten. I løbet af de netop forgangne tre måneder, har selskabet fløjet med 58 procent af 2019-niveauet.

Icelandair ser dog lyst på den kommende tid. Flyselskabet har historisk set været meget stærke i højsæsonen, hvor det tjener en stor del af sine penge. Sådan ser det også ud til at blive i år. Det mener selskabet i hvert fald selv.

I en såkaldt guidance, der er flyselskabets egne forventninger til den finansielle udvikling, skriver Icelandair, at til trods for høje brændstofpriser og usikkerhed omkring krigen i Ukraine, forventer man at levere overskud i de kommende seks måneder.

”Virksomheden forventer forsat et akkumuleret overskud i de næste to kvartaler, hvor tredje kvartal forventes at blive væsentligt stærkere end andet kvartal, men der er dog større usikkerhed vedrørende driften i fjerde kvartal i år,” lyder det fra flyselskabet.

Flere og flere booker flyvninger
Det bygger blandt andet på bookingtallene for andet kvartal, hvor Icelandair oplever en øget efterspørgsel, der dog endnu ikke er på samme niveau som før COVID-19-pandemien. Det er særligt rejser til og fra Island, der efterspørges, mens transferpassagererne til og fra Nordamerika vender lidt mere langsomt tilbage.

Icelandair forventer dog, at også denne slags passagerer vil rejse mere, når USA lemper de gældende rejserestriktioner, som i øjeblikket blandt andet omfatter testkrav. I tredje kvartal ser det endnu bedre ud, oplyser flyselskabet. Her er bookingerne på nuværende tidspunkt på samme niveau, som de var før pandemien.

I tillæg hertil mener Icelandair også, at der vil blive efterspørgsel efter flere fragtflyvninger. Den del af forretningen har ellers været udfordret i første kvartal grundet hårdt vejr og mindre eksport af fisk fra Island end sædvanligvis. Det understreges dog, at efterspørgslen forventes at vende tilbage i andet kvartal og fortsætte sådan fremadrettet.

”Bookingerne for sommeren er gode på alle vores markeder, og vi forventer, at vores trafikprogram når omkring 77 procent af kapaciteten fra før COVID-19 i andet kvartal og 85 procent i tredje kvartal. Det står klart, at Island er en populær destination med en samlet kapacitet i Keflavik Lufthavn, der vil overstige niveauet fra før pandemien i de kommende måneder,” udtaler koncernchef Bogi Nils Bogason fra Icelandair.

 

Relaterede artikler:

Icelandair genoptager prissikring af brændstof

Uvejr påvirker passagertallene hos Icelandair

Icelandair mindskede underskuddet i 2021