Europæiske flyselskaber flyver udenom Iran og Irak. (Grafik: Flilghtradar24.com)

Frafråder overflyvning af Iran i seks måneder

Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur fraråder overflyvning af Iran i lave højder indtil 16. juli. Amerikanske FAA lemper har lempet restriktionerne i Den Persiske Golf.

På baggrund af Irans nedskydning af det ukrainske passagerfly har Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur (EASA) torsdag udsendt en såkaldt CZIB-bulletin, der anbefaler at overflyvninger af iransk luftrum ikke finder sted i en højde på under 25.000 fod (7.620 meter, red.).

Bulletinen gælder frem i seks måneder frem til den 16. juli og er baseret på en risikovurdering foretaget af EASA i samarbejde med EU-Kommissionen, Den europæiske udenrigstjeneste (EEAS) samt EU´s medlemstater.

Risikovurderingen er udarbejdet af EU Integrated Aviation Security Risk Assessment Group.

“På grund af den farlige sikkerhedssituation og den dårlige koordinering mellem civil luftfart og militære operationer er der risiko for forkert identifikation af civile fly. På grund af tilstedeværelsen af ​​avancerede luftforsvarssystemer anbefales det at være forsigtig med risikoen forbundet med civil luftfart. Risikoen for operationer vurderes til at være høj for flyvniveauer under 250 (25.000 fod, red.),” hedder i risikovurderingen.

Samtidig understreger EASA, at den langt mere restriktive anbefaling, der blev udstedt den 11. januar i samarbejde med EU-Kommissionen, stadig er gældende. I den anbefaling hedder det, at overflyvninger af Iran i alle flyvehøjder indtil videre skal undgås som en sikkerhedsforanstaltning.

Lempelse af amerikanske restriktioner
Det flyveforbud som de amerikanske civile luftfartsmyndigheder FAA udstedte den 8. januar er sidenhen blevet lempet.

Forbuddet for samtlige amerikanske flyselskaber omfattede oprindeligt overflyvning af Iran, Irak, Den Persiske Golf og Omanbugten, men nu er der forbuddet ophævet for specifikke lufthavne i Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater.

Det er således nu blevet tilladt at flyve ind og ud af lufthavnene i Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Al Bateen, Al Ain, Dalma Island, Dubai Al Maktoum, Fujairah, Ras Al-Khaimah og Sir Bani Yas. Forudsætningen er dog, at flyvningerne gennemføres inden for FIR (Flight Information Regions) i Bahrain og Oman.

Det er på ingen måder tilladt for amerikanske flyselskaber at flyve ind i Teheran FIR.

 

Relaterede artikler:

Iran: Vi skød ukrainsk fly ned ved en fejl

Iran-krisen: Norwegian tvunget til mellemlanding

Flyselskaber suspenderer ruter til Irak og Iran