En del af kunstværket på byggevæggen i Københavns Lufthavn. Foto: Københavns Lufthavn, Mads Armgaard

Gigantisk kunstværk skal skjule ombygning i CPH

Byggevæggen ind til den store ombygning af terminalen i Københavns Lufthavn er blevet udsmykket med et kæmpe farvekunstværk skabt af en dansk kunstner i lufthavnens lokaler.

Passagerer i Københavns Lufthavn vil i de kommende år kunne opleve et kunstværk, der nærmest sprænger rammerne for, hvad der normalt kan udstilles på et almindeligt kunstmuseum.

Således har den danske hovedstadslufthavn netop indviet kunstværket med titlen ”Something in the way we move”, der er et gigantisk maleri, som måler 280 meter i længden og seks meter i højden.

Det er den danske kunstner Ruth Campau, der står bag kunstværket, som er hendes største opgave nogensinde. Værket er sat op på en byggevæg ind til den store, igangværende ombygning af terminalen.

Kunstværket er skabt i et samarbejde mellem Københavns Lufthavn, Ruth Campau, kunstbureauet Creator Projects og Zeso Architects.

Ruth Campau i gang med at skabe sit kunstværk i Københavns Lufthavn. Foto: Københavns Lufthavn

Passagerer skal føle sig velkomne
Området, hvor kunstværket hænger, passeres dagligt af 25.000 mennesker, og de ”dragende farver og meditative penselstrøg” skal give passagererne en rolig rejseoplevelse.

”Vores passagerer skal føle sig velkomne og have en rar oplevelse, når de rejser gennem lufthavnen. Det gør vi en stor dyd ud af,” siger Lise Agerley Kürstein, kommunikations- og pressechef i Københavns Lufthavn.

”Men under ombygningen vil der være mindre dagslys og mindre plads, og derfor har vi inviteret Ruth Campau til at skabe et kunstværk, der giver øjet noget rart at kigge på og indgyder til ro i rejsesituationen, der typisk kan være lidt stresset.”

Kunstværk skabt i lufthavnen siden oktober
Det er langt fra første gang, at Ruth Campau laver kunst i stor skala, men projektet i Københavns Lufthavn er alligevel en kompleks opgave. Hun har i samarbejde med to assistenter udarbejdet kunstværket i et midlertidigt værksted i lufthavnen. Første penselstrøg blev taget i oktober sidste år.

”Det er enormt spændende at arbejde i lufthavnen, fordi der er så mange forskellige mennesker,” siger Ruth Campau.

”Værket afspejler den konstante strøm af passagerer, der bevæger sig forbi kunsten hver dag: Det består af lange penselstrøg, der løber fra gulv til loft, og som over de 280 meter skaber en strøm af farver. På den måde tager jeg passagererne i hånden, fører dem gennem en farverig korridor, hvor hvert farvestrøg er udtryk for et menneskeligt nærvær, som jeg håber kan forplante sig til de forbipasserende.”

Skal hænge de næste par år
Det nuværende byggeri i Københavns Lufthavn er et af de største i lufthavnens historie. I terminalområdet mellem Gates B og C vil der blive 60.000 kvadratmeter nybyg og ombygning af 10.000 eksisterende kvadratmeter.

Blandt andet bliver bagageudleveringen fordoblet i størrelse, paskontrollen får flere spor og så vil der komme flere butikker og restauranter.

”Der går nogle år, før byggeriet er færdigt, men Ruth Campaus smukke værk skulle gerne forsøde ventetiden,” siger Lise Agerley Kürstein.

I 2026 vil dele af det nye terminalområde stå klar, mens det samlede byggeprojekt vil være helt færdigt i 2028.

 

Relaterede artikler:

Skal ‘genforelske’ sig i CPH under ombygning

Taxfree-arealet skal udvides i Københavns Lufthavn

Hollandsk virksomhed skal levere nyt bagagesystem i CPH