Turkish Airlines bestiller 220 nye fly hos Airbus. (Foto: Airbus | PR)

Gigantordre fra Turkish Airlines: 220 Airbus-fly

Turkish Airlines har afgivet den længe ventede ordre til Airbus på nye fly. Ordren er dog skrumpet fra 355 til 220 fly, der fordeler sig på både kort- og mellemdistancefly og langdistancefly.

I forbindelse med Dubai Air Show, der blev afholdt i midten af november, var det forventningen, at Airbus og Turkish Airlines i fællesskab ville annoncere en gigantisk ordre på 355 fly til det tyrkiske Star Alliance-selskab.

Airbus Commercial Aircraft måtte dog forlade Dubai uden underskrift på den ventede kontrakt, men fredag kunne parterne offentliggøre ordren, der dog er skrumpet en smule i forhold til de oprindelige forventninger.

Samlet lyder ordren på 220 fly, der fordeler sig med 150 kort- og mellemdistancefly af typen A321neo samt 70 langdistancefly i A350-serien bestående af 50 A350-900, 15 A350-1000 og fem A350F. Det kommer i forlængelse af tidligere ordrer i år på 14 A350-900.

I forbindelse med Dubai Air Show oplyste Anadolu, det statsejede tyrkiske nyhedsbureau, at der var forhandlinger om 355 fly, men her var antallet af A321neo på i alt 250 fly. Hvorvidt Turkish Airlines efterfølgende placerer en ordre hos Boeing på et antal MAX-fly til at opveje forskellen, er uklart.

Med fredagens ordre har Turkish Airlines gennem tiden købt 504 nye fly hos den europæiske flyproducent, hvoraf 212 allerede er leveret.

Luftfartsmarkedets to store sællerter
Vanen tro glæder begge parter sig over den indgående aftale, og således også Ahmet Bolat, der er bestyrelsesformand hos Turkish Airlines.

“Tilføjelsen af ​​disse avancerede Airbus-fly til vores flåde vil ikke kun forbedre vores operationelle kapacitet, men også bidrage væsentligt til vores miljømål. Denne investering er en afgørende milepæl i den videre udvikling af Tyrkiets luftfartsindustri. Ved at modernisere vores flåde med mere effektive og miljøvenlige fly, styrker vi vores førende position inden for global luftfart og bidrager til landets fremtrædende plads som et luftfartshub.”

Det er to særdeles populære flytyper, som Turkish Airlines har valgt at indgå en aftale om. Indtil videre har Airbus lukket ordrer på flere end 5.600 eksemplarer af A321neo fra over 100 kunder i hele verden. A350-langdistanceflyene er bestilt i 1.072 eksemplarer til 57 kunder i den globale luftfart, og heraf er ordrer på 50 A350F-fragtfly siden lanceringen ved Dubai Air Show for to år siden.

“Denne ordre på den seneste generation af fly er en demonstration af Turkish Airlines dristige vision. A350-900, A350-1000, A350F og A321 vil alle være flagskibsfly i deres respektive kategori og effektivitetsdrivere til at forme flyselskabets fremtid og bæredygtige udvidelse, med mere rækkevidde, mindre brændstof, støj og emissioner og den bedste kabine i klassen,” siger Christian Scherer, kommerciel direktør hos Airbus.

 

Relaterede artikler:

Turkish Airlines bestiller flere A350’ere

Turkish Airlines bekræfter ny business class

Første Dreamliner leveret til Turkish Airlines