Fra venstre Hans Christian Schmidt (tidl. transportminister), Andreas Krog (formand for Danske Flyvejournalisters Klub) samt Franz Vinther (formand for Danske Flyvere). Foto: Preben Pathuel

Hæderspris til arkitekten bag luftfartsstrategi

Den tidligere transportminister Hans Christian Schmidt har modtaget Luftfartspokalen for sin indsats for at sikre Danmark en luftfartsstrategi.

Luftfartspokalen er et fornemt hædersbevis, der hvert år uddeles til en person, som har gjort en ekstra indsats til gavn for den danske luftfart.

I fredags blev modtageren for 2017 afsløret i forbindelse med Danske Flyvejournalisters Klubs julearrangement på Clarion Hotel Copenhagen Airport. Den tidligere venstre-transportminister Hans Christian Schmidt (MF) fik overrakt Luftfartspokalen, og han var tydeligvis beæret over at modtage den traditionsrige pris.

Formanden for Danske Flyvejournalisters Klub, Andreas Krog, forklarer baggrunden for valget af den tidligere transportminister, som af mange er blevet kaldt den første rigtige “luftfartsminister”, som Danmark har haft.

”Hans Christian Schmidt kan tilskrives en stor del af æren for at 2017 blev året, hvor dansk luftfart fik sin helt egen strategi. Desuden havde han en stor finger med i spillet, da de danske indenrigsrejsende og særligt pendlerne ikke kom så hurtigt og glat igennem Københavns Lufthavn som man kunne ønske sig,” siger han.

Luftfartspokalen blev første gang overrakt i 1948, og statsminister H.C. Hansen, kronprins Frederik, Simon Spies og SAS-direktørerne Jørgen Lindegaard, Vagn Sørensen og Jan Carlzon er blandt mange tidligere modtagere. Hans Christian Schmidt er blot den anden politiker, der modtager Luftfartspokalen.

Danske Flyvere fløj med hæderspris
Ellehammer Prisen blev også uddelt i fredags. Prisen gik til Danske Flyvere, og foreningens generalsekretær, Søren Møller Poulsen, og formanden Franz Vinther fandt de store smil og en flot takketale frem.

”Danske Flyvere har i mere end 100 år arbejdet ihærdigt for at udbrede kendskabet til flyvning. Den bedrift vil vi her i den kun 81 år gamle forening af danske flyvejournalister gerne kvittere for,” lød det fra flyvejournalisternes formand Andreas Krog i sin begrundelse for prisuddelingen.

Den ligeså ærefulde Ellehammer Prisen er opkaldt efter den danske flyvepionér Jacob Chr. Ellehammer. I 1906 foretog han den første flyvning i Europa, og han har siden været et symbol for den danske luftfart. Prisen blev indstiftet i 1992, og i 2016 gik hæderen til folkene bag Danmarks første vandflyrute, der går mellem Københavns Havn og Aarhus Havn.

 

Relaterede artikler:

Folkene bag vandflyrute får luftfartspris

Billund-direktør modtager hæderspris

​Naviair-direktør og iværksætter hædret

Flyvejournalisternes førstemand sagde farvel

Billund-direktør modtager hæderspris