Ansat i Helsinki Airport. (Foto: Pasi Salminen - Finavia)

Helsinki Airport vil masseteste ankommende passagerer

Finland kræver, at alle ankommende passagerer tager en coronatest i lufthavnen, medmindre de kan fremlægge dokumentation for negativt testsvar. Finnair mistede over 11 millioner passagerer i 2020.

Fra og med den kommende weekend vil den finske hovedlufthavn Helsinki Airport – Finnairs hub – kræve, at alle rejsende, der ankommer til Finland, tager en coronatest i lufthavnen, medmindre de kan fremlægge dokumentation for, at de allerede har et negativt coronavirus-testsvar.

Massetest er et middel til at opdage de nye varianter af coronavirus i tide rettidigt og forhindre dem i at sprede sig i Finland, skriver Helsinki Times.

Finsk lovgivning forbyder imidlertid, at myndighederne kræver certifikater eller dokumentation relateret til coronavirus-test fra rejsende, der rejser ind i landet. Til gengæld kan myndighederne insistere på, at indrejsende personer tager en test i lufthavnen.

Rejsende bringer virus til landet
11 procent af de coronavirustilfælde, der blev opdaget i Finland i løbet af juledagene, kan spores til besøgende udlændinge eller finner, der havde rejst i udlandet.

Det finske parlament vil i næste uge drøfte lovændringer med henblik på, at man i de kommende måneder, hvor vaccinerne vil blive udbredt, kan begynde at anmode rejsende, der ankommer til Finland, om bevis for, at de er blevet vaccineret mod coronavirus.

Finnairs passagertal faldt med 76 procent i 2020
Ændringen af indrejserestriktionerne i Finland kommer samtidig med, at Finnair har offentliggjort selskabets trafiktal for 2020, hvor netop pandemien og rejserestriktioner i Finland og andre lande betød et voldsomt fald i antallet af passagerer, der fløj med det finske selskab.

Finnair fløj sidste år med i alt 3,49 millioner passagerer, hvilket er et fald på 76 procent i forhold til året før, hvor det finske selskab havde 14,65 millioner passagerer.

Den største nedgang i passagertallene havde Finnair på de vigtige ruter til Asien, som faldt med 80 procent i forhold til året før, mens ruterne til USA havde et fald på 82 procent. Antallet af passagerer på Finnairs ruter i Europa faldt med 78 procent sidste år, mens indenrigsruterne havde et fald på 63 procent.

Kabinebelægningen var nede på 62 procent på både de asiatiske og europæiske ruter, mens den lå på 76 procent på ruterne til USA og 60 procent på indenrigsruterne.

92 procent færre passagerer i december
I december 2020 transporterede Finnair i alt 92.500 passagerer, hvilket var 92 procent mindre end i samme måned 2019, men 8,8 procent flere end i november 2020.

Coronapandemien ”inklusive de usædvanligt strenge rejsebegrænsninger, som blev pålagt af Finland, påvirkede stadig al passagertrafiktal,” skriver Finnair i en kommentar til trafiktallene for december 2020.

 

Relaterede artikler:

Finnair får midlertidigt forbud mod Kina-flyvninger

Finnair tilbyder gratis coronaforsikring

Finnair udsætter genstart af syv ruter