Fra venstre: Koncernchef Jonas Abrahamsson fra Swedavia og Andreas Carlson, der er minister for infrastruktur og boliger i Sverige, indvier de nye faciliteter. (Foto: Swedavia | PR)

Hidtil største investering i Arlanda officielt indviet

Nu er den nye sikkerhedskontrol samt en ny markedsplads i Stockholm-Arlanda officielt blevet indviet. Faciliteterne udgør den største investering i lufthavnens historie, fortæller koncernchef.

En milepæl. Sådan beskriver Swedavia åbningen af såvel en ny sikkerhedskontrol som ny markedsplads i Stockholm-Arlanda. Udmelding fra selskabet, der ejer og driver 10 svenske lufthavne, faldt i forbindelse med, at de nye faciliteter i storlufthavnen officielt blev indviet tirsdag.

Den nye sikkerhedskontrol i Terminal 5 blev allerede taget i brug før sommeren, og fra driftsselskabets side er man indtil videre godt tilfreds, da den har været med til at mindske ventetiderne for de rejsende i den svenske hovedstadslufthavn.

Ifølge Swedavia har flere end to millioner passagerer indtil videre været igennem sikkerhedskontrollen, og den gennemsnitlige ventetid har været fem minutter. Det er en forbedring i forhold til højsæsonen 2022, hvor Arlanda var en af de lufthavne, der havde svært ved at følge med rejselysten, da en del af passagererne vendte tilbage efter COVID-19-pandemien.

Kan få indflydelse på afgifter
I løbet af de kommende år vil de rejsende løbende få mulighed for at handle i flere og flere af de butikker, som tilsammen vil udgøre lufthavnens nye markedsplads, der alt i alt vil brede sig over 11.000 kvadratmeter.

Med start dette efterår og frem mod 2025 skal der åbnes 40 nye butikker og restauranter ad flere omgange, oplyser Swedavia, der samtidig slår fast, at man håber, den nye markedsplads kan bidrage til at fremtidssikre lufthavnen.

Koncernchef Jonas Abrahamsson fra Swedavia forklarer, at der i hans optik er flere fordele ved, at man nu investerer i indkøbsmulighederne i hovedstadslufthavnen.

”Sveriges behov for at kunne interagere med resten af verden vil altid være stort, og det kræver en stærk Stockholm-Arlanda, at kunne opfylde det. Et bedre kommercielt udbud højner ikke blot passageroplevelsen, men det medvirker også til, at vi kan fastholde konkurrencedygtige lufthavnsafgifter.”

Tilsammen repræsenterer etableringen af de to nye områder den hidtil største enkeltstående investering, der til dato er blevet foretaget i lufthavnen, lyder det desuden fra Abrahamsson.

Knytter Sverige sammen
Ved indvielsen deltog blandt andet Andreas Hatzigeorgiou, der er administrerende direktør for Stockholms Handelskammer, administrerende direktør Susanne Andersson fra Visit Sweden samt Andreas Carlson. Han er Sveriges minister for infrastruktur og boliger.

”Lufthavnen knytter landet sammen og har stor national betydning. Den spiller både en meget vigtig rolle i det svenske transportsystem og er en vækstmotor for Sveriges økonomi,” udtaler minister Carlson, der repræsenterer partiet Kristendemokraterna.

”Investeringerne i den nye markedsplads og sikkerhedskontrollen er fremtidsorienterede, og de medvirker til at udvikle Stockholm-Arlanda som lufthavn.”


Relaterede artikler:

Endnu et lavprisflyselskab vælger Arlanda

Swedavia: Genopretning vil miste pusten i efteråret

Stigning i internationale rejser driver vækst i Arlanda