Et Boeing 737-800 fly fra Belavia i selskabets nye bemaling. (Foto: Anna Zvereva / Wikimedia Commons)

Hviderussere dropper CPH-planer

Hviderussiske Belavia kommer ikke til København, sådan som selskabets direktør ellers havde stillet i udsigt.

Minsk kommer alligevel ikke på rutekortet i Københavns Lufthavn. Det var ellers hvad det hviderussiske flyselskab Belavias direktør, Anatoly Gusarov, i marts sagde, at selskabet pønsede på med en rute mellem Hvideruslands hovedstad og den danske hovedstad.

Men det har selskabet alligevel ingen aktuelle planer om.

”Vi kommer ikke til at åbne en ny rute til København i den nærmeste fremtid,” skriver Volha Shchuko fra Belavias kommunikationsafdeling i en mail til CHECK-IN.dk.

I dag er det hurtigst at flyve mellem København og Minsk via Stockholm, Helsinki, Riga eller Warszawa, hvor den hurtigste flyforbindelse er på tre timer og 30 minutter. En direkte flyvning kan gennemføres på en time og 40 minutter.

Tidligere danskregistreret fly
Belavia er Hvideruslands nationale statsejede flyselskab, der med 26 fly betjener 40 destinationer i Europ og Centralasien. Selskabet har i dag en blanding af ældre Boeing 737-300, Boeing 737-500 og CRJ-200 fly samt nyere Boeing 737-800 og Embraer E175 og Embraer E195 fly. I oktober 2016 pensionerede Belavia sine sidste Tupolev TU-154 fly, som Belavia var et af de sidste selskaber til fortsat at anvende.

Belavia flyver i dag fire gange om ugen mellem hovedstaden Minsk og Stockholm. Der benyttes fly af typen Bombardier CRJ200 med plads til 50 passagerer. Desuden flyver selskabet til Helsinki og en lang række centraleuropæiske byer.

Et af selskabets fire CRJ200-fly blev oprindeligt leveret til Maersk Air UK i år 2000. Sidenhen blev flyet indregistreret i Danmark som OY-MBI under først Maersk Air og sidenhen Cimber Air og Cimber Sterling. Belavia overtog flyet den 31. oktober 2010, hvor det sidenhen har haft registreringen EW-303PJ.

SAS åbnede den 26. august 1996 en rute fra København til Minsk med tre ugentlige flyvninger, der skulle understøtte strategien om, at Baltikum og de omkringliggende lande var en del af hjemmemarkedet for det skandinaviske flyselskab. Ruten fik dog en relativt kort levetid.

Europas sidste diktatur
Hviderusland ligger i Østeuropa mellem Polen, Litauen, Rusland og Ukraine. Landet har siden 1994 været styret med hård hånd af præsident Aleksandr Lukasjenko og er stort set isoleret fra sine europæiske naboer og betegnes som Europas sidste diktatur.

 

 

Læs også:

Belavia-rute på vej mellem Minsk og København

Helsinki Airport fører an i nordisk vækst

Ny flyrute fra Skandinavien til Minsk

Wien får konkurrence som Østeuropa-hub