Hale på Air Europa-fly. (Foto: Air Europa | PR)

IAG opgiver at købe Air Europa

Nu skrinlægges IAGs planer om at købe flyselskabet Air Europa. Luftfartskoncernen ender dog med at skulle betale et trecifret millionbeløb til trods for, at købsaftalen gik i vasken.

Et langt forløb er nu foreløbigt slut. Siden International Airlines Group (IAG) i 2019 første gang luftede planen om at købe flyselskabet Air Europa fra rejsekoncernen Globalia, har problemerne stået i kø.

I november 2019 lød købsprisen på 7,5 milliarder kroner, men så kom COVID-19-pandemien. Pandemien og konsekvenserne for luftfarten fik parterne tilbage til forhandlingsbordet. Det resulterede i, at der i foråret 2020 blev meldt en reduceret købspris ud.

Nu skulle IAG i stedet betale 3,7 milliarder kroner for at overtage Air Europa, der er Spaniens tredjestørste flyselskab. Handlen skulle som sædvanen tro godkendes af konkurrencemyndighederne, og her opstod der bekymringer for den fremtidige konkurrencesituation, hvis handlen blev gennemført.

Dropper aftalen
Bekymringerne skyldes, at IAG i forvejen ejer både British Airways, Iberia, Vueling Airlines samt flere andre flyselskaber. Det fik EU-Kommissionen og konkurrencekommissær Margrethe Vestager til at iværksætte en undersøgelse af koncernens overtagelsen af Air Europa.

Frygten var, at handlen muligvis ville føre til højere billetpriser og lavere kvalitet for de rejsende, udtalte Margrethe Vestager i sommer. Den samme frygt blev næret i Storbritannien. Her fortalte konkurrencemyndighederne for nyligt, at de også overvejede at undersøge handlen nærmere.

Det bliver der dog ikke behov for nu, fortæller IAG i en pressemeddelelse. Parterne er nemlig blevet enige om, at overtagelsen droppes indtil videre. Det skyldes flere forskellige faktorer. 

“Det er meget skuffende, at vi har nu må opgive den nuværende aftale om at købe Air Europa, men beslutningen giver mening på grund af markedsforholdene, den dybe krise som COVID-19 har medført og med henblik på at have en disciplineret tilgang til vores kapitalallokering,” udtaler koncernchef Luis Gallego fra IAG.

Betaler en halv milliard
Selvom IAG i denne omgang ikke får et nyt flyselskab i porteføljen, skal luftfartskoncernen fortsat betale mere end en halv milliard kroner, fordi kontrakten med Globalia om købet af Air Europa nu bliver annulleret.

I forvejen var der aftalt et beløb på 40 millioner euro (cirka 298 millioner kroner) som kompensation. I tillæg hertil betaler IAG yderligere 35 millioner euro (260 millioner kroner). Det ender altså med at koste luftfartskoncernen godt 558 millioner kroner at slippe ud af aftalen.

Beløbet vil dog blive fratrukket en eventuel fremtidig købspris på Air Europa, lyder det. Inden slutningen af januar 2022 skal IAG og Globalia nemlig mødes igen. Her vil de to selskaber forsøge at finde en ny struktur for handlen, der potentielt kan gøre, at IAG alligevel overtager Air Europa.

 

Relaterede artikler:

EU-Kommissionen vil granske IAG-køb af Air Europa

IAG overtager Air Europa med 50 procent rabat

IAG køber stort europæisk flyselskab