Alt for mange lufthavne kører på toppen af deres kapacitet – eller over den – advarer IATAs topchef Alexandre de Juniac.
Flyselskabernes globale sammenslutning, IATA, kommer nu med en alvorlig kritik af infrastrukturen i og omkring lufthavne verden over. Der er vanskeligheder med flynavigationen i både Europa, USA og Kina, hvor flyvelederne kæmper for at leve op til optimal effektivitet trods manglende teknologisk kapacitet. Samtidig er de nationale regeringer ikke indstillet på at foretage de nødvendige investeringer, som kan sikre fremtidig vækst. Det siger topchefen for International Air Transport Association (IATA), Alexandre de Juniac.
Gennem de seneste ti år er passagerafgifterne på en gennemsnitlig enkeltbillet mere end fordoblet fra 16 til 33 Euro. Men i den samme periode er flydelen af den gennemsnitlige billetpris faldet, fastslår de Juniac.
Manglende konkurrence
“Den umiddelbare forklaring er de forskellige markedsmekanismer. Flyselskaberne er led i en meget stærk konkurrencesituation og derfor konstant på jagt efter effektivisering for at sikre kunderne gode tilbud. Lufthavnene, derimod, er ikke udsat for et tilsvarende konkurrencepres. Med meget få undtagelser, er der ikke frit valg af lufthavn. Hvis man for eksempel ønsker at flyve til Amsterdam, så er Schiphol det eneste valg. Og der, hvor det ser ud til, at der er konkurrence, som for eksempel i Paris, viser det sig, at det er samme ejer, der driver både Charles de Gaulle og Orly,” pointerer Alexandre de Juniac og fortsætter:
“Lufthavnene er afgørende partnere for flyselskaberne. Uden dem, ville de ikke have noget sted til deres passagerer, og vi samarbejder for at skabe forbedringer på væsentlige områder, som security, miljø og passagerernes velbefindende. Men lufthavnsafgifterne kommer i vejen. Det kan man for eksempel se i de europæiske lufthavne, hvor man på trods af imødekommende EU-direktiver om lufthavnsafgifter, som ønsker at fremme effektiviteten, alligevel fordoblede passagerafgifterne.”
Nyt direktiv
“De gode nyheder er, at EU overvejer at justere afgiftsdirektivet, og at flyselskaberne opfordrer i klart sprog til, at direktivet bliver strammet op. Hvis de europæiske lufthavnsafgifter var forblevet på niveauet fra 2006, skønner vi, at 50 millioner ekstra passagerer ville flyve i Europa i dag. Det ville skabe omkring 238.000 jobs og tilføje omkring 50 milliarder Euro til Europas samlede bruttonationalprodukter.
Det er tal, som er svære at ignorere. Vores mål er at reguleringen skaber en fair balance mellem interesserne for lufthavnene, passagererne, flyselskaberne, borgerne og økonomien. Hvis vi kan opnå det, vil det brede sig ud over verden, for Europa er ikke ene om det vigtige problem,” påpeger Alexandre de Juniac.
Relaterede artikler:
Fordobling i antallet af flyrejsende