Icelandair-fly i Keflavik International Airport (Foto: Icelandair)

Icelandair afskediger 240 ansatte

Med en reduktion i trafikprogrammet på 86 procent har Icelandair været tvunget til at afskedige 240 medarbejdere. Herudover skal alle fuldtidsansatte 20 procent ned i løn.

De mange myndighedsrestriktioner og den svigtende efterspørgsel har også sat sine spor hos Icelandair. Selskabet har løbende tilpasset kapaciteten i takt med udviklingen omkring den globale COVID-19-pandemi.

I øjeblikket er Icelandair kun i stand til at gennemføre 14 procent af trafikprogrammet, men i de kommende uger er der udsigt til, at der kan komme flere reduktioner på tale.

Derfor er tidspunktet kommet, hvor den islandske luftfartskoncern bliver nødt til at tilpasse antallet af ansatte i organisationen, der også omfatter det regionale flyselskab Air Iceland Connect og Icelandair Hotels.

I første omgang afskediges 240 ud af 4.715 ansatte på tværs af hele koncernen. Herudover skal alle fuldtidsansatte gå 20 procent ned i løn samtidig med, at Icelandair udnytter den lønkompensationsaftale, som den islandske regering har strikket sammen. Det betyder også, at 92 procent af de ansatte midlertidigt vil overgå fra fuldtid til deltid.

Opfordrer til at stå sammen
Personaleomkostningerne er den største udgiftspost i koncernen, men Icelandair har også taget initiativ til at genforhandle aftaler med leverandører og banker for at minimere dræn af likviditet.

“Vi befinder os i en hidtil uset tid, hvor en global pandemi i betydelig grad har påvirket internationale rejser. Vores prioritet er at sikre en robust drift i Icelandair-koncernen fremover. De foranstaltninger, som vi har annonceret i dag, er vanskelige, men nødvendige for at afbøde indvirkningen af situationen på selskabets aktiviteter og pengestrøm.

Virksomheden har overvundet mange udfordringer i sin over 80-årige historie, det være sig naturkræfterne, økonomiske nedture eller andre eksterne faktorer. Vi har altid formået at komme igennem sådanne uventede begivenheder med fællesskab, styrke og den unikke ånd hos Icelandairs ansatte. Jeg er stolt og taknemmelig over at være en del af et så stærkt team, og jeg er overbevist om, at vi vil klare de aktuelle udfordringer, som vi har gjort tidligere,” siger koncernchef Nils Bogason.

Koncernchefen må også selv ofre lidt i den nuværende situation. Sammen med bestyrelsen går Nils Bogason 30 procent ned i løn, mens ledergruppen må se lønpakken beskåret med 25 procent.

 

Relaterede artikler:

SAS sender 10.000 ansatte hjem

Norwegian sender 7.300 ansatte hjem

Finnair reducerer med 90 procent