Icelandair blev ramt af hårdt vejr

Icelandairs transfertrafik faldt med 35 procent. Det skyldes både dårligt vejr og et strategisk skifte, hvor der er mere fokus på trafik til og fra Island.

Icelandair måtte i januar notere et fald i det samlede antal passagerer på selskabets internationale ruter på syv procent i forhold til samme måned sidste år. Det fremgår af selskabets trafiktal for januar, hvor i alt 210.000 passagerer fløj med Icelandair på udenrigsruterne.

Mens både antallet af passagerer til og fra Island steg – med henholdsvis 17 procent og 11 procent i forhold til samme måned året før – faldt den vigtige transfertrafik med 35 procent til 67.000 passagerer i januar.

Mindre fokus på transfertrafik
Den udvikling er ifølge Icelandairs ledelse helt i tråd med selskabets strategiske skift, hvor man i højere grad fokuserer på trafik til og fra Island frem for på den transfertrafik, som ellers gennem mange år har været central for Icelandair og placeret selskabet som en vigtig spiller på markedet for flytrafik over Nordatlanten mellem Europa og USA og Canada.

Det store fald i antallet af transferpassagerer skal dog ifølge Icelandair også tilskrives omfattende aflysninger af fly i januar på grund af ugunstige vejrforhold i Island, hvilket resulterede i betydelig omdirigering af selskabets transferpassagerer.

Icelandairs samlede sædekapacitet (ASK) på udenrigsruterne faldt i januar med 14 procent i forhold til januar 2019, mens selskabets udenrigstrafik målt i passagerkilometer (RPK) faldt med 13 procent.

Øget belægning og rettidighed
Mens antallet af passagerer faldt i januar, kan Icelandair glæde sig over, at belægningsgraden på flyene steg med 1,3 procentpoint til 73,2 procent. Rettidigheden blev også forbedret med 1,1 procentpoint til 76 procent på trods af, at den var stærkt påvirket af de ugunstige vejrforhold, som medførte betydelige forsinkelser i rutenettet.

Icelandair har gennem det seneste år truffet en række forholdsregler, som skal hjælpe selskabet til at få flere fly til tiden, og det ifølge Icelandair givet et stort samlet resultat.

Icelandair satte sidste år passagerrekord med 4,4 millioner passagerer – en vækst på seks procent i forhold til året før – på trods af selskabets udfordringer med flyveforbuddet mod Boeing 737 MAX.

 

Relaterede artikler:

Icelandair vil have ny lufthavn i Reykjavik

Finnair og Icelandair satte passagerrekord i 2019

Icelandair: Ingen MAX før maj