Icelandair Boeing 767 i luften for Saudia

Det første af to nye langdistancefly til Icelandair er allerede kommet på opgave. I øjeblikket flyver Icelandair Boeing 767-fly på vegne af Saudi Arabian Airlines.

Icelandair fik i begyndelsen af august måned leveret det første af to Boeing 767-300ER fly, der i sommeren 2016 vil blive benyttet på fire transatlantiske ruter.

Da flyene først skal indsættes i kommerciel drift for Icelandair den 15. april næste år, har islændingene valgt at sikre beskæftigelse til det første fly, der blev registreret den 6. august som TF-ISN efter tidligere at have fløjet for russiske Nordwind Airlines.

Siden 14. september har Boeing 767-flyet været beskæftiget hos Saudi Arabian Airlines, hvorfra det med base i Jeddah flyver til eksempelvis Cairo og Amman for at dække efterspørgslen på de mange Hajj-flyvninger for pilgrimme.

Det næste Boeing 767-fly til Icelandair er endnu ikke leveret. Flyet blev trukket ud af flåden hos russiske Transaero Airlines den 14. september og venter på klargøring samt registrering på Island. Flyet, der oprindeligt blev leveret til Air Zew Zealand for mere end 15 år siden, har senest været registreret som EI-UNC.

Mange Hajj-flyvninger
Icelandair er i øvrigt ikke alene om at flyve pilgrimme for Saudi Arabian Airlines. Landsmændene hos Air Atlanta Icelandic stiller A330 og Boeing 757-langdistancefly til rådighed, mens tyrkiske Onur Air flyver med A330-fly for Saudi i øjeblikket. Herudover er der indlejet Boeing 747-400 kapacitet fra spanske Wamos Air og malaysiske Eagleexpress Air Charter.

Det er tidligere kommet frem, at saudiarabiske Flynas har indgået en kontrakt med den portugisiske wetlease-operatør euroAtlantic om at stille seks fly til rådighed i Hajj-perioden.

Hajj-sæsonen starter officielt den 22. september, og pilgrimsfærden er vigtig for troende muslimer, da religionen foreskriver, at man mindst én gang i lovet skal gennemføre en pilgrimsfærd til Mekka, hvis det økonomiske situation og fysiske tilstand tillader det.