Icelandair har kurs mod passagerrekord

I årets første ti måneder har der været 19 procent flere passagerer ombord på Icelandairs fly. Dermed er det islandske luftfartsselskab med stormskridt på vej mod en ny passagerrekord med forventet 1,8 millioner årlige passagerer i 2011 og udsigt til 2 millioner i 2012.

Når man beskæftiger sig med luftfart, kan der ofte være højt at flyve og dybt at falde ved konjunkturudsving og andre eksterne påvirkninger. Det har det islandske luftfartsselskab Icelandair måtte sande, da den internationale finanskrise og kollapset i den islandske økonomi i efteråret 2008 kom på tværs af selskabets prognoser.

Icelandair havde i 2007 haft det hidtil bedste år med knapt 1,6 millioner passagerer på selskabets fly fra Island til henholdsvis Nordamerika og Europa.

Året efter i 2008 droppede passagertallet til blot 1,4 millioner passagerer og nåede sit absolutte lavpunkt i 2009 med 1,3 millioner. Et samlet fald på 300.000 årlige passagerer, hvilket svarer til en tilbagegang på næsten 19 procent i forhold til rekordåret 2007.

Styrket tilbage

Men nu er Icelandair tilsyneladende vendt tilbage med fordums styrke. Selskabet har netop offentliggjort trafiktal for de første 10 måneder af 2011. Her har selskabet transporteret 1,592.000 passagerer mod blot 1.297.000 i samme periode året før. Det svarer til en samlet stigning år til dato på hele 19 procent.

Dermed har Icelandair også sat kursen direkte modomkring 1,8 millioner passagerer for hele kalenderåret 2011. Alene i juli måned var der 254.400 flypassagerer, der rejste med Icelandair, hvilket er den hidtil bedste måned i selskabet historie.

I 2012 kan Icelandair fejre 75 års fødselsdag i Danmark. I fødselsdagsåret vil selskabet flyve fra Keflavik til samlet ni nordiske destinationer udenfor Island, henholdsvis København, Billund, Stockholm, Gøteborg, Helsinki, Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim. Til Nordamerika flyves i jubilæumsåret til New York, Boston, Minneapolis, Orlando, Seattle, Denver og Washington DC i USA og Toronto og Halifax i Canada.

Når Icelandair tager hul på jubilæumsåret, vil yderligere to fly af typen Boeing 757-200 blive indlemmet i flåden, således at Icelandair vil beskæftige samlet 16 fly af denne type.

De nye destinationer og flådeudvidelsen giver et begrundet håb om for første gang at nå op på 2 millioner årlige passagerer. At det forventes at ske i selskabets 75. jubilæumsår gør blot præstationen mere spektakulær og beundringsværdig.