Ingen flyveleder til at modtage SAS-fly

Flyvelederen i kontroltårnet i en norsk lufthavn var gået hjem, da et charterfly fra SAS ville lande efter at have tilbagelagt en flyvetur fra Kreta.

Piloterne i et charterfly fra SAS blev en smule overraskede, da de i søndags forsøgte at lande i Evenes-lufthavnen ved Harstad-Narvik efter at have tilbagelagt en længere flyvetur fra Chania-lufthavnen på Kreta.

Flyet, et Boeing 737-800 med plads til 180 passagerer, nærmede sig kort før kl. 20.00 Evenes-lufthavnen, da man fik oplyst, at kontroltårnet allerede var lukket og flyvelederen gået hjem.

Herefter besluttede piloterne at sætte kursen mod lufthavnen i Bodø, hvor man landede kl. 20.25.

En misforståelse
Mens SAS-flyet med chartergæsterne havde sat kursen mod Bodø, var det lykkedes at få fat i en flyveleder til kontroltårnet i Evenes, som atter var bemandet 15 minutter efter, at SAS-flyet oprindeligt skulle have landet.

Derfor kunne rutenummer SK7382 lette fra Bodø kl. 21.09 med ankomst i Evenes-lufthavnen kl. 21.31, så passagererne kunne blive sat af i den rigtige lufthavn.

Ifølge Aviation Herald bekræfter Evenes Lufthavn, at kontroltårnet var ubemandet på grund af en misforståelse, hvorfor der ikke var viden om et ankommende fly.

Lufthavnen drives af den norske lufthavnsoperatør Avinor, der har indledt en undersøgelse af episoden.