Islandsk vulkan skaber flyaflysninger i København

Den islandske vulkan Grimsvötn er gået i udbrud og rapporteres som værende kraftigere end Eyjafjallajökull, der generede flytrafikken sidste år. Foreløbigt er det islandske luftrum lukket, hvilket betyder, at ingen fly kommer til og fra Keflavik-lufthavnen. Fire fly fra Københavns Lufthavn til Keflavik er i dag aflyst, hvilket har berørt skønsmæssigt omkring 500 rejsende.

Et vulkanudbrud, der vurderes at være mere kraftigt end Eyjafjallajökull, der lukkede det europæiske luftrum i op til seks dage i april måned sidste år, truer nu den islandske flytrafik.

Det er vulkanen Grimsvötn, der er gået i udbrud og sender røg og aske op i en højde af 17 kilometer, hvilket er noget højere end de omkring 9 kilometers højde, hvor der blev målt askeforekomster i forbindelse med sidste års vulkanudbrud.

Det har da også betydet, at myndighederne søndag morgen lukkede det islandske luftrum. Der er etableret en no-fly zone i en radius af 220 kilometer fra udbruddet.

I første omgang betyder det, at den internationale lufthavn i Keflavik ikke kan modtage eller sende fly afsted. De islandske luftfartsmyndigheder Isavia forventer, at flere mindre islandske lufthavne vil blive lukket i løbet af søndagen efterhånden som asken breder sig.

Icelandair har etableret en særlig sektion på selskabets hjemmeside, hvor der informeres om udviklingen samt regler og vilkår for aflyste flyvninger. Det samme er tilfældet med det islandske lavprisflyselskab Iceland Express.

Også danske rejsende påvirket

Udover danske rejsende, der nu i første omgang må se deres rejse til Island aflyst, er der også et relativt stort antal danskere, der har købt billet med Icelandair eller Iceland Express til Nordamerika, som får spoleret rejseplanerne. Der er rejsende til New York-JFK, Boston og Toronto, der har måttet opgive at komme via Island til Nordamerika denne søndag.

Følgende tre Icelandair-afgange og et fly fra Iceland Express er såledesaflyst søndag eftermiddag fra Københavns Lufthavn:

14:00 Reykjavik Icelandair FI205 Cancelled
14:40 23:00 Reykjavik Iceland Express 5W902 2
19:45 Reykjavik Icelandair FI213 Cancelled
22:30 Reykjavik Icelandair FI217 Cancelled

Det betyder, at skønsmæssigt omkring 500 rejsende har måttet opgive at flyve fra København til eller via Island i løbet af søndagen.

Ifølge den seneste opdatering fra britiske MetOffice og fra den europæiske flyveledelse Eurocontrol er der ikke noget der tyder på, at asken vil bevæge sig udenfor detislandske territorium i de kommende 24 timer. Men den grønlandske østkyst er umiddelbart i farezonen for at kunne blive omfattet af flyveforbuddet.