WOW air og Icelandair (Foto: Iceland Review | Golli)

Islandske passagertal i frit fald efter WOW-konkurs

Lufthavnen i Keflavik har mistet 43 procent af sine transferpassagerer efter WOW airs konkurs. 17 procent færre turister i Island alene i juni koster landet dyrt.

Dugfriske tal fra Hagstofa Islands – Islands Statistik – viser, at WOW airs konkurs i marts i år helt naturligt har haft en meget negativ effekt på antallet af flypassagerer i Keflavik Lufthavn.

De islandske statistikere har kigget på de tre første måneder efter konkursen – det vil sige fra marts til maj – og det er ikke opmuntrende læsning.

Antallet af afrejsende passagerer faldt med 12 procent. Antallet af ankommende turister faldt med 15 procent i samme periode. Og endelig faldt antallet af transferpassagerer med hele 43 procent.

Udnyttede geografisk placering
WOW air udnyttede Islands geografiske placering til at tilbyde kortere eller længere ophold i landet for passagerer, der rejser mellem Europa og USA. Den trafik er nu væk.

Icelandair har i mange år tilbudt sine passagerer lignende muligheder, men det er klart, at et lavprisselskab som WOW air har kunnet gøre det til helt andre priser.

Nedjusteret forventningerne
At Icelandair i samme periode har haft sine otte Boeing 737 MAX stående på jorden på grund af det globale flyveforbud, har naturligvis ikke gjort tingene bedre. Selvom Icelandair har leaset erstatningskapacitet, har det ikke været nok til at fylde hullet.

Selskabet Isavia, der driver de islandske lufthavne, har på baggrund af WOW airs konkurs nedjusteret forventningerne til helåret fra cirka 8,9 millioner passagerer til 7,3 millioner passagerer i landets hovedlufthavn, Keflavik.

Den lavere sædekapacitet betyder, at mængden af islandske rejsende også er faldet. Og fortsat vil falde. Isavia vurderer i sine opdaterede helårsforventninger, at antallet af islandske passagerer i hele 2019 vil være 5,5 procent lavere end sidste år.

Gør ondt på turismeerhveret
Det store fald i passagermængden gør naturligvis ondt på landets turismeerhverv. Hagstofa Islands har opgjort, at omsætningen i det samlede turismeerhverv i Island faldt med 12 procentpoint fra marts til maj.

På samme måde er antallet af beskæftigede i den islandske turismeindustri faldet med fem procent fra marts til maj. Værst er det gået ud over hotelbranchen, hvor der i dag er 16 procent færre beskæftigede end først på året.

Og da kun få år gamle rapporter vurderer, at omkring en tredjedel af Islands indtægter kommer fra turismeindustrien, der ellers boomede i mange år, er det evident, at WOW airs konkurs på den lange bane vil få en negativ effekt på landets økonomi. På den korte bane gør Icelandairs kapacitetsproblemer kun de problemer større.

 

Relaterede links

Fem grunde til WOW airs konkurs

WOW air er konkurs

Icelandair erstatter 737 MAX med Boeing 767