Kabinepersonale fra Alitalia. Foto: Alitalia

Italien forbyder brug af bagagehylder

Den italienske regering har indført forbud mod, at flypassagerer bruger bagagehylderne på alle flyvninger til og fra landet. Bagagen kan i stedet checkes gratis ind.

COVID-19-pandemien har betydet, at flyselskaber har måttet indføre forskellige forholdsregler for at sikre en sikker flyvning for alle passagerer. Brugen af mundbind er eksempelvis et populært middel mod at forhindre smittespredning i flykabinerne.

Nu tager Italien endnu et skridt for at undgå, at flypassagerer kommer for tæt på hinanden under rejsen. Den italienske premierminister har udsendt et dekret om forbud mod at bruge bagagehylderne på alle nationale og internationale flyvninger. Det skriver blandt andet luftfartshjemmesiden Simple Flying.

Italien har været et af de hårdest ramte lande under coronakrisen, men landet har efterhånden fået fint styr på situationen og lader igen turister komme ind.

Idéen med den nye regel er at reducere den tid, som passagerer tilbringer på midtergangene i flyene. Sædvanligvis står passagererne rigtig tæt, når de lægger bagage op på hylden ved ombordstigning, hvilket også er tilfældet ved flyvningens slutning. Det er dog stadig tilladt at medbringe bagage i kabinen, som kan være under sædet foran.

Gratis indcheckning
Den italienske regering oplyser, at de forskellige flyselskaber gratis skal checke den bagage ind, som passagererne normalt ville tage med til bagagehylderne i kabinen. Det er en politik, der eksempelvis ikke vil falde i god jord hos lavprisflyselskabet Ryanair, der sædvanligvis lukrerer stort på indtægter fra indchecket bagage.

Det eneste tilfælde, hvor passagererne må benytte bagagehylderne, er, hvis man sidder på forreste række eller ved en nødudgang. Af sikkerhedsmæssige årsager skal benpladsen ved disse rækker være fri for bagage.

”Fra 26. juni vil brugen af bagagehylder til opbevaring af håndbagage ikke længere være tilladt på alle flyvninger til og fra Italien. Dette efter bestemmelsen fra Sundhedsministeriet og implementeret af ENAC (Italian Civil Aviation Authority) for at beskytte passagerernes helbred,” skriver det italienske flyselskab Alitalia på sin hjemmeside.

”Passagerer har kun tilladelse til at medbringe bagage, der kan placeres under sædet, som for eksempel håndtasker, rygsække og laptop-tasker, der ikke overstiger 36x45x20 cm,”

Forbud forhindrer uregerlige italienere
Den italienske forbrugerorganisation Codacons er begejstret for det nye forbud mod at bruge bagagehylderne, skriver det italienske medie The Local. Forbuddet vil forhindre, at det ender med kaos og alt for tætte mennesker.

”På dette område er italienerne blandt de mest uregerlige rejsende i Europa, hvilket forårsager forsinkelser og køer, som i dag ville være brændstof til risikoen for smitte,” forklarer Codacons.

Tidligere i juni indførte den italienske regering en række andre COVID-19-forholdsregler ved flyvning. Alle passagerer til og fra Italien skal bære mundbind, og på langdistanceflyvninger skal disse udskiftes hver fjerde time. Herudover skal passagerer også udfylde en formular inden hver flyvning, hvor de erklærer, at de ikke er smittet med coronavirus eller har symptomer på det.

De italienske myndigheder har tidligere krævet, at flyselskaber skulle sørge for mindst én meters mellemrum mellem passagerer. Dette er ikke længere nødvendigt, hvis flyene er udstyret med et HEPA-filter, som fjerner 99,97 procent af alle vira i kabineluften.

 

Relaterede artikler:

EASA frygter coronapanik

Så besværlige kan flyrejser blive post-corona

EU: Alle passagerer skal bære ansigtsmaske