Flere flyselskaber er interesseret i slottiderne fra det konkursramte britiske flyselskab Thomas Cook Airlines. Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo

Jagter Thomas Cook-slots i London Gatwick

Flere større europæiske flyselskaber kæmper om at overtage de værdifulde slottider i London Gatwick Airport efter konkursen i Thomas Cook Airlines UK.

Flere hundrede millioner kroner.

Så meget kan værdien af Thomas Cook Airlines’ slottider i London Gatwick-lufthavnen være. De populære start- og landingstilladelser er kommet i spil, efter det britiske flyselskab gik konkurs først på ugen. Og slottiderne har vakt stor interesse fra flere flyselskaber.

Således skal både International Airlines Group (IAG), Virgin Atlantic og Wizz Air være på jagt efter slottiderne i den travle hovedstadslufthavn, der er Londons næststørste. De rivaliserende flyselskaber kan sagtens havne i en budkrig, der ifølge Financial Times potentielt set også kan få deltagelse af easyJet og rejsekoncernen TUI.

Wizz Air ønsker London-ekspansion
Flere af flyselskaberne skal være interesseret i slottider i lufthavnens spidsbelastningstidspunkter. Andre ønsker generelt set at udbrede sig til flere lufthavne.

”Vi er ikke interesseret i flyselskabet. Vi er ikke interesseret i andre aktiver, men vi har en interesse i Thomas Cooks slottider i Gatwick,” siger József Varadi, koncernchef i Wizz Air, til Financial Times.

Det ungarske lavprisflyselskab råder over 40 procent af kapaciteten i London Luton-lufthavnen, og flyselskabet er på udkig efter en attraktiv måde at ekspandere i den britiske hovedstad.

Den britisk-spanske luftfartskoncern IAG, der blandt andet ejer British Airways og Iberia, fik hurtigt øjnene op for eventuelt at købe slottiderne fra Thomas Cook Airlines.

”Hvis der er en mulighed for at erhverve nogle slottider gennem administrationsprocessen, vil vi se på det. Vi ser Gatwick som en mulighed for os,” siger Willie Walsh, koncernchef i IAG.

15 slot-par om sommeren
Virgin Atlanatic skal angiveligt være særligt interesseret i slottider om aftenen. Alt i alt har Thomas Cook Airlines cirka 15 daglige slot-par om sommeren i London Gatwick, og cirka otte om vinteren – ifølge Airports Coordination Limited (ACL), der administrerer slottiderne. Det svarer til cirka 3,5 procent af alle slottider i lufthavnen i de travle sommermåneder.

ACL melder, at Thomas Cook Airlines’ driftslicens forbliver gyldig, hvorfor selskabet fortsat vil have slottider i London Gatwick.

Da det britiske flyselskab Monarch Airlines gik konkurs i oktober 2017, købte IAG 20 slottider i London Gatwick. Wizz Air erhvervede Monarchs slottider i London Luton. Den samlede handel for Monarch Airlines-administratorerne skal ifølge Financial Times have haft en værdi af 54 millioner engelske pund, eller hvad der svarer til 455 millioner kroner.

 

Relaterede artikler:

Thomas Cook er kollapset

Slottider er luftfartens guld

IAG har købt værdifulde Monarch-slots