Visualisering af det foreløbige design af Fokker Next Gen-flyet. (Illustration: Fokker Next Gen | PR)

Japanere bidrager også til at udvikle Fokker-brintfly

Ligesom Air Baltic vil et japansk selskab ligeledes give en hånd med i udviklingsarbejdet af brintflyet Fokker Next Gen, der vil have op mod 150 sæder, når det efter planen går i luften i 2035.

I sidste måned kom det frem, at Air Baltic har engageret sig i udviklingen af et nyt brintfly kaldet Fokker Next Gen.

Det er kapitalfonden Panta Holdings, som har opkøbt flere af de selskaber som Fokker bestod af, der står bag Fokker Next Gen. Planen er, at flyet have en kapacitet på mellem 120 og 150 sæder, en rækkevidde på op mod 2.500 kilometer samt være certificeret og klar til drift i 2035.

Det kommende fly skal som udgangspunkt gøre brug af forbrænding af flydende brint, men meningen er dog, at det vil få installeret et dobbelt tanksystem med henblik på også at kunne benytte bæredygtigt flybrændstof eller petroleumsbaseret brændstof.

Er også involveret i svensk elfly
Air Baltics rolle i projektet bliver komme med såkaldt slutbruger-feedback, som hjælpe med at præge den retning, som designet og udviklingen af Fokker Next Gen tager. Det bliver det estiske flyselskab dog ikke alene om.

Flyproducenten har netop underskrevet et forståelsespapir med selskabet Toki Aviation Capital, som ligeledes vil bidrage til udviklingsprocessen. Det japanske selskab ejer Toki Air, der blev lanceret i 2020 og i dag har en flåde bestående af to ATR 72-600-fly.

Lavprisselskabet har etableret en hub i Niigata Airport (KIJ), hvorfra det indtil videre beflyver Sendai Airport (SDH) og Sapporo Airfield (OKD).

Det er tilsyneladende ikke kun brintfly, som interesserer Toki Air, når det kommer til luftfartens grønne omstilling. Ligesom blandt andet SAS, DAT og Icelandair er det japanske flyselskab nemlig også en del af den svenske elflyproducent Heart Aerospaces advisory board.

Betegnes som et vigtigt skridt
Det oplyses, at aftalen mellem Toki Aviation Capital og Fokker Next Gen er særligt fokuseret på at sørge for, at det kommende brintfly på sigt kommer i drift i Japan, ligesom man vil samarbejde om at udvikle infrastruktur til produktion, distribution og opbevaring af brintbrændstof.

”Det er en ære for Toki Aviation Capital at være med helt i front, når det kommer til fremtidens bæredygtige luftfart,” siger Masaki Hasegawa, der er koncernchef for både Toki Aviation Capital og Toki Air.

”Sammen med Fokker Next Gen vil vi knytte endnu stærkere bånd til de civile luftfartsmyndigheder samt flere tunge industrier i Japan. Trods dette projekt bliver vanskelig at komme i mål med, er jeg overbevist om, at det er et vigtigt skridt i retning af fremtiden for luftfart.”

Administrerende direktør Juriaan Kellermann fra Fokker Next Gen glæder sig over, at selskabet nu har fået etableret et samarbejde med et selskab fra Japan, hvilket han kalder en milepæl på flyproducentens rejse i retning af bæredygtig luftfart.


Relaterede artikler:

Air Baltic og Fokker vil udvikle brintfly i fællesskab

Airbus i skandinavisk samarbejde om brintfly

KLM vil bygge brintdrevet fly