Foto: London Gatwick Airport/PR

Julestrejke afværget – piloter accepterer ny aftale

Piloterne i British Airways har godkendt en ny aftale om løn og arbejdsvilkår. Det betyder, at den britiske flytrafik ikke bliver forstyrret hen over de travle juledage.

British Airways og de af selskabets piloter, der er organiseret i fagforeningen BALPA (British Airline Pilots Association), har længe været i konflikt om løn og arbejdsbetingelser.

Det førte til, at over 4.000 piloter i British Airways valgte at strejke den 9. og 10. september i år, hvilket resulterede i 2.325 aflyste flyvninger. Piloterne varslede også strejke den 27. september, men denne blev imidlertid afværget.

Siden har forhandlingerne om lønnen fortsat, og i november nåede BALPA og British Airways frem til en foreløbig aftale. Aftalen indebar, at piloterne blev lovet en lønstigning på 11,5 procent over tre år.

Denne aftale er nu endeligt blevet godkendt af piloterne, og endnu en strejke undgås dermed. BALPA skriver i en meddelelse, at næsten ni ud af 10 piloter stemte ja til aftalen. Hverken BALPA eller British Airways har dog ønsket at bekræfte betingelserne i den endelige lønaftale.

”Vi glæder os over denne nyhed, som er et godt resultat for vores kunder, vores ansatte og vores forretning,” lyder den kortfattede udmelding fra British Airways i en erklæring ifølge BBC.

Udfordrende jubilæumsår
British Airways kan i år fejre sit 100-års jubilæum, men det specielle år er således endt med at blive ganske anderledes end forventet. Ikke nok med, at piloterne gik i strejke, så havde det britiske flyselskab it-problemer den 8. august, hvilket medførte aflysning af et par hundrede flyafgange.

Herudover vil en truende strejke blandt personalet i London Heathrow og en dårligere omsætning end forventet i IAG-koncernens lavprisflyselskaber LEVEL og Vueling også få negativ betydning for forventningerne til driftsresultatet for 2019.

Alene omkostningerne ved de to strejkedage i september endte med at koste British Airways i alt 137 millioner euro, eller hvad der svarer til lidt mere end én milliard kroner. Efter strejkedagene sænkede selskabet forventningerne til driftsresultatet for 2019 med 1,6 milliarder kroner på baggrund af de samlede, negative resultatpåvirkninger på daværende tidspunkt.

 

Relaterede artikler:

British Airways-piloter aflyser strejke

IAG nedjusterer efter milliardtab på strejke

British Airways-piloter klar til strejke