Airbus A320neo fra KLM (Foto: FIXION | dreamstime.com | Airbus)

KLM bestiller op til 160 Airbus-fly

Airbus har efter tæt duel med Boeing modtaget en ordre fra KLM på 100 A320neo/A321neo samt option på yderligere 60 fly. Samtidig vil Air France anskaffe fire A350-fragtfly.

Inden længe kommer der til at ske en udfasning af Boeing 737-flåden hos KLM samt hos de to lavprisflyselskaber Transavia Netherlands og Transavia France.

Det er konsekvensen af den aftale, som Air France-KLM torsdag har indgået med Airbus, hvor der er bestilt 100 fly i A320neo-serien med option på yderlige 60 eksempler. Flyene skal nemlig benyttes af KLM og den fransk-hollandske luftfartskoncerns to lavprisflyselskaber.

KLM har lagt vægt på, at flyene i Airbus A320neo-familien reducerer støjniveauet med 50 procent, og samtidig har flyene et brændstofforbrug og CO2-emissioner, der er 15 procent lavere end de fly, som de skal erstatte i flåden.

“Jeg er glad for, at vi ved løbende at investere i vores produkt kan forbedre vores effektivitet og kundeoplevelse. Coronapandemien har tvunget os til at fokusere på overlevelse i de seneste atten måneder. Nu hvor vi er på vej mod bedring, kan vi se på fremtiden igen. Med denne ordre, som er en vigtig del af vores omstruktureringsplan, vil vi yderligere forberede vores virksomhed såvel som vores kundeoplevelse i fremtiden,” udtaler Pieter Elbers, koncernchef i KLM.

Nyt A350-fragtfly til Air France
Det er ikke kun KLM, der får nye fly. Samtidig med ordren på flyene i A320neo-serien, er der indgået en intentionsaftale om køb af fire Airbus A350F fragtfly med option på yderligere fire fly af samme type.

Det betyder også, at Air France bliver en af lanceringskunderne på det nye fragtfly fra Airbus, idet det indtil videre kun er franske CMA CGM Air Cargo og Singapore Airlines, der har lagt ordrer ind på flyet udover leasingselskabet Air Lease Corporation.

Air France kender i forvejen A350 i passagerversionen, idet flyselskabet i øjeblikket har 12 fly af denne type i drift samt yderligere 26 i ordre.

“De enestående præstationer fra A320neo-familien og A350F, som er mere støjsvage, mere brændstofeffektive og mere omkostningseffektive fly, gør dem til de bedste valg for den langsigtede vækst af vores flåde. De vil være medvirkende til at nå vores ambitiøse mål, herunder nul netto CO2-udledning i 2050,” lyder det fra Benjamin Smith, koncernchef i Air France-KLM.

Stærk slutning på året
Med ordren fra Air France-KLM kan Airbus snart gå på juleferie med nogle strategisk vigtige trofæer i bagagen.

I denne uge har Airbus modtaget en ordre fra australske Qantas på 20 A321XLR samt 20 A220’ere. I aftalen er indbygget en option på yderligere 94 fly. Her må Boeing se i øjnene, at flyproducentens Boeing 737 hos det australske selskab i fremtiden vil blive erstattet med Airbus-fly.

Herudover Airbus tidligere på ugen lukket en ordre med Singapore Airlines på syv Airbus A350F.

 

Relaterede artikler:

Airbus og Boeing i kamp om stor ordre fra KLM

Kæmpe flyordre under opsejling

Ny KLM-ordre på Boeing 777-fly