Kabinepersonale hos KLM truer med at nedlægge arbejdet, hvis ikke det hollandske flyselskab imødekommer lønkrav. Foto: KLM

KLM-kabineansatte truer med strejke

Kabineansatte hos KLM overvejer at nedlægge arbejdet, hvis ikke det hollandske flyselskab senest tirsdag i næste uge accepterer fagforeningens krav til lønforhøjelse.

En strejke er under opsejling i KLM.

Flyselskabets kabineansatte vil have mere i løn, og det har skabt en svær konflikt mellem den hollandske arbejdsgiver og arbejdstagerne. Fagforeningen FNV har således givet KLM et ultimatum, der lyder, at flyselskabet skal imødegå fagforeningens krav senest tirsdag i næste uge, ellers vil der ske konsekvenser.

FNV udelukker ikke, at der kan blive tale om en arbejdsnedlæggelse, skriver det hollandske luftfartsmedie luchtvaartnieuws.nl.

Afviser forslag til overenskomst
KLMs hidtidige udspil til lønforhøjelse har ikke mødt støtte hos de kabineansatte, som er medlemmer af FNV. I sidste uge afviste 65 procent af FNV-kabinemedlemmerne et endeligt forslag fra KLM til en kollektiv overenskomstaftale.

”I de sidste par år har kabinebesætningen hjulpet KLM flere gange ved at ofre på vilkårene for ansættelse. Nu er det tid til, at KLM giver noget tilbage,” siger Birte Nelen, administrerende direktør i FNV.

De kabineansatte accepterer heller ikke KLMs forslag til, at der gives større sikkerhed for start- og sluttider for arbejdsdagen, imod at KLM i bytte øger antallet af arbejdstimer per dag.

Indtil videre har FNV krævet en lønforhøjelse på fire procent om året til sine medlemmer og et minimumsbeløb på hundrede euro (750 kroner, red.) brutto per måned. I første omgang tilbød KLM en gennemsnitlig lønforhøjelse på 1,35 procent om året, mens det endelige bud i gennemsnit var 2,5 procent årligt.

KLM i konflikt med begge fagforeninger
En anden fagforening i KLM-regi, VNC, har også afvist KLMs forslag til en ny overenskomst. Både FNV og VNC har siden maj i år forhandlet om en ny kollektiv overenskomstaftale for KLM-kabinebesætningsmedlemmerne, men forhandlingerne har altså endnu ikke ført en ny aftale med sig.

I januar 2018 blev der senest indgået en ny overenskomstaftale mellem KLM og de to fagforeninger FNV og VNC. Et flertal af VNCs medlemmer stemte ja til aftalen, mens 56 procent fra FNV stemte imod. Den nye aftale supplerede tidligere produktivitetsforbedringer fra 2015. KLM mente, at kabinepersonalet med aftalen bidrog til flyselskabets produktivitetsplaner ’Perform 2020’ på lige fod med selskabets piloter og jordpersonale.

Mens FNVs medlemmer kun udgør omkring 15 procent af KLM-kabinepersonalet, udgør VNC-medlemmerne cirka 70 procent af det samlede antal kabineansatte i det hollandske flyselskab.

 

Relaterede artikler:

Overenskomst splitter KLM’s kabinepersonale

KLM-kabinepersonale får ny overenskomst

Ny KLM-strejke i Amsterdam-Schiphol