KLM besætning (Arkivfoto: Sameh Mostafa)

KLM-personale kan gå direkte i strejke

KLM’s kabinepersonale kan gå direkte til arbejdsnedlæggelser uden varsel i den aktuelle konflikt om ny overenskomst. Det fastslår Arbejdsretten.

Kabinepersonalet i det hollandske flyselskab KLM kan nedlægge arbejdet uden varsel. Det har en hollandsk arbejdsret slået fast – til stor utilfredshed hos KLM.

Flyselskabet har gennem længere tid forhandlet med sit kabinepersonale om en ny kollektiv overenskomstaftale. Forhandlingerne har dog ikke båret frugt og nu er parterne blevet uenige om hvilke skridt, der bør efterfølge de reelt sammenbrudte forhandlinger.

KLM mener, at en proces med en uafhængig mægler for bordenden må være næste skridt efter et forhandlingssammenbrud. Kun hvis denne mægling ikke bærer frugt kan kabinepersonalet tage såkaldte kollektive kampskridt og eksempelvis nedlægge arbejdet.

Nu har en arbejdsret i Holland imidlertid slået fast, at kabinepersonalet er i deres gode ret til at gå direkte til kampskridtene og arbejdsnedlæggelserne uden der først skal mægles.

KLM havde desuden stillet krav om, at arbejdsnedlæggelser af mere end 40 minutters varighed skulle varsles 24 timer i forvejen med en angivelse af hvem, der ville deltage. Det krav afviste dommeren i arbejdsretten.

Fremragende vilkår
KLM har allerede indgået nye kollektive overenskomster med selskabets jordpersonale og piloter. Og selskabet er ikke et sekund i tvivl om, at der også er brug for en ny aftale med kabinepersonalet.

”Verden forandrer sig og KLM bør følge med den forandring. Benchmarks viser, at der stadig er en stor forskel mellem KLM og konkurrenternes udgiftsniveau. For at kunne investere, vokse og opretholde beskæftigelsen og et perspektiv for fremtiden, er det afgørende, at KLM reducerer omkostningerne ved at hæve produktiviteten,” understreger selskabet i en pressemeddelelse.

KLM peger desuden på, at løn- og arbejdsvilkårene for kabinepersonalet i KLM fortsat vil være fremragende sammenlignet med andre selskaber i Holland og andre flyselskaber i Europa.

 

 

Relaterede artikler:

KLM-kabinepersonale nedlægger arbejdet

KLM tvinger personalereduktion igennem

KLM plaget af strejker og nedbrud