Københavns Lufthavn stopper kropsvisitering

Den 1. september er det slut med kropsvisitering i Københavns Lufthavn, da der tages ny teknologi i brug. Den nye procedure kommer belejligt for CPH, hvis sikkerhedspersonale er blevet beskyldt for sexchikane.

Når Københavns Lufthavn den 1. september forventes at tage nye kropsscannere i brug i sikkerhedskontrollen, vil det principielt være slut med kropsvisitering af passagererne.

De nye kropsscannere er mere effektive, og der vil i forhold til i dag kun være et fåtal af tilfælde, hvor rejsende skal tages ud til manuel visitering.

Indførelsen af ny teknologi kan være med til at lægge låg på den debat, der raser i øjeblikket, efter at journalist og lektor Anne Lea Landsted i et detbatindlæg i Dagbladet Politiken i sidste uge stillede spørgsmålet: “Er Københavns Lufthavn ude i sikkerhedstjek eller sexchikane?“

Anne Lea Landsted fortalte i debatindlægget, hvordan hun ved to lejligheder havde følt sig befamlet af mandlige vagter i sikkerhedskontrollen.

“Første gang havde sikkerhedsvagten haft hænderne så langt nede i mine trusser, at jeg måtte trække hans hånd op,“ skriver journalisten i sit debatindlæg.

Anna Lea Landsted hæftede sig ved, at der ved begge situationer havde stået en “ledig“ kvindelig sikkerhedsansat ved siden af og kigget på. Reglerne er dog sådan indrettet, at man som kvinde specifikt skal bede om at få en kvinde til at undersøge sig. Ellers vil man som udgangspunkt blive undersøgt af en person af det køn, der har vagten i sikkerhedskontrollen.

Flere føler sig krænket
Debatindlægget fik sikkerhedschef Johnnie Müller fra Københavns Lufthavn til at reagere.

“Vi finder sexchikane utilstedeligt og krænkende, og vi tager derfor sagen meget alvorligt. Har dialogen været som beskrevet i indlægget, er det meget alvorligt og vil være noget vi følger op på. Ingen passagerer skal føle sig krænket af at gå igennem sikkerhedskontrollen.“

Selvom Københavns Lufthavn dermed gik offentligheden og tog afstand fra de påståede hændelser, var det ikke nok til at tale sagen ned. Nu er der tilsyneladende kommet flere hændelser på bordet, hvilket kunne tyde på, at de i offentligheden kendte hændelser angiveligt kun er toppen af isbjerget.

Således stod den kendte tv-vært Michèle Bellaiche frem i Metroxpress og fortalte, at hun havde været udsat for præcist det samme hele tre gange. Seneste episode skulle have fundet sted for omkring tre uger siden.

“Jeg oplevede, at de kropsvisiterede mig meget længe. De rørte mig over hele kroppen. Det er ikke rart, når nogen tager fat ind under ballerne på en og op under bh´en,“ siger Michèle Bellaiche til Metroxpress.

Sikkerhedschef Johnnie Müller fra Københavns Lufthavn måtte i fredags rykke ud med en pressemeddelelse, hvori der blev opfordret til, at alle, der har følt sig krænket i sikkerhedskontrollen, skrev til lufthavnen og berettede om det.

“Vi vil gøre alt for at følge op på de sager, der måtte komme. Og inden skal være i tvivl om, at Københavns Lufthavn ser på sagerne med stor alvor,“ hedder det fra sikkerhedschefen, der samtidig opfordrer til at kontakte ham på mail-adressen [email protected], hvis man har en hændelse, der skal indberettes.