Konkurrenter hjælper Norwegian

To af de netværksselskaber, som normalt konkurrerer med lavprisselskaber som Norwegian, flyver for nordmændene i disse strejkedage. De to selskaber er medlem af hver deres globale alliance.

Bare fordi man er konkurrenter, så kan man godt hjælpe hinanden, når det brænder på – ikke mindst hvis der er penge at tjene. Det ser ud til at være filosofien hos det tjekkiske flyselskab CSA Czech Airlines og græske Aegean Airlines.

Begge flyselskaber konkurrerer til daglig med Norwegian på flyvninger til og fra Prag og Athen. Men i disse dage stiller selskaberne fly til rådighed for Norwegian og hjælper med at gennemføre så meget af nordmændenes trafikprogram som muligt.

CSA Czech Airlines har haft et Airbus A319-fly i sving for Norwegian i weekenden og fløj blandt andet til Prag – flyselskabets egen hjemmebase. CSA Czech Airlines betjent altså en af de Norwegian-flyvninger, som de normalt konkurrerer mod.

Aegean har siden lørdag haft to Airbus A320-fly i sving og fløjet ture til blandt andet Paris, Amsterdam og Krakow. Også ture mellem Stockholm og København samt svenske indenrigsflyvninger har grækerne taget sig af.

Aflyse flyvninger
Begge flyselskaber tilhører kategorien af traditionelle netværksselskaber, som konkurrerer benhårdt mod lavprisselskaber som Norwegian. CSA Czech Airlines er medlem af SkyTeam-alliancen, som blandt andet også tæller Air France og KLM. To selskaber, som sikkert gerne så Norwegian være tvunget til at aflyse så mange flyvninger som muligt til Paris og Amsterdam. Nu gennemføres mange af flyvningerne – blandt andet med hjælp fra CSA Czech Airlines.

Aegean Airlines er medlem af Star Alliance, hvor også SAS hører til. Og her havde man med garanti gerne set, at Aegean ikke hjalp Norwegian.

Fokker 100 og Boeing 777
Norwegian har den seneste halvanden uge haft et hav af europæiske flyselskaber til at hjælpe sig med at flyve mens selskabets skandinaviske piloter har strejket. I takt med at flyene skulle tilbage til deres hjemlande og løse andre opgaver, er nye selskaber og fly kommet til. Seneste skud på stammen er det slovakiske selskab Go2Sky, der mandag fløj med et Boeing 737-fly for Norwegian fra København til Prag, Dublin og Aalborg.

En bred vifte af flytyper har gjort deres entré i de skandinaviske lufthavne under strejken. Mest almindelige flytyper har været Airbus A320 og Boeing 737 fra en række baltiske, portugisiske og engelske flyselskaber. To portugisiske flyselskaber har været på banen med Boeing 767 og Airbus A330-langdistancefly. Mindste fly indtil videre er et Fokker 100-fly fra kroatiske Trade Air. Det tog søndag og mandag en tørn på ruter fra København og Oslo samt mellem de to hovedstæder.

Største deltager i puljen af vikarfly var et Boeing 777-200 langdistancefly fra portugisiske euroAtlantic. Det har i weekenden fløjet fra Oslo til Alicante, Las Palmas og Milano samt taget en mandagstur fra Stockholm til Las Palmas og retur.