Sikkerhedskontrol i Københavns Lufthavn. (Foto: CPH)

Konkurrenter slår CPH på målstregen

Københavns Lufthavn har verdens bedste security, men får samlet set baghjul af en trio af europæiske konkurrenter i kampen om at være blandt de bedste lufthavne i verden.

For andet år i træk er Københavns Lufthavns sikkerhedskontrol blevet kåret til verdens bedste i den prestigefyldte Skytrax-undersøgelse af flypassagerers tilfredshed. Mere end 12 millioner passagerer har bedømt 410 lufthavne over hele verden.

Ser man mere bredt på hvordan lufthavnen klarer sig i undersøgelsen, så får Københavns Lufthavn baghjul af tre europæiske lufthavne, som man på Amager ynder at sammenligne sig selv med. Lufthavnene i München, Amsterdam og Zürich indtager således første-, anden- og tredjepladsen på Skytrax’ hitliste over Europas bedste lufthavne og henviser CPH til en sjetteplads bagved London Heathrow og Frankfurt på fjerde- og femtepladsen.

Blikket rettet mod Europa
Med sin strategi om at skabe en af verdens bedste knudepunktslufthavne har Københavns Lufthavn mere blikket rettet mod en række centraleuropæiske knudepunkter end mod sine to skandinaviske konkurrenter, Oslo Gardermoen og Stockholm Arlanda. Her udgør indenrigstrafik nemlig knap halvdelen af trafikken, mens det i København er under 10 procent.

München, Amsterdam og Zürich tilhører netop denne gruppe af europæiske knudepunktslufthavne, som Helsinki, Wien og Bruxelles også må siges at tilhøre. Lufthavne, der ikke er lige så store som megalufthavnene Frankfurt, Paris Charles de Gaulle og London Heathrow. Men lufthavne som blandt andet i kraft af et hjemmebane-netværksselskab har meget international transfertrafik.

Slået på målstregen
Skytrax-kåringerne er baseret på input fra mere end 12 millioner hyppigt rejsende. Og derfor giver undersøgelsen et godt fingerprej om hvor stærkt knudepunktslufthavnene står over for hinanden i kampen om at levere det bedste produkt.

Målt på det vigtige parameter ”bedste transferlufthavn” må København se sig slået på målstregen af de tre rivaler. Amsterdam, München og Zürich bliver henholdsvis nummer fire, seks og syv på listen over verdens bedste transferlufthavne, mens Københavns Lufthavn kommer ind på ottendepladsen og slår den pompøse Dubai International Airport.

Blandt de bedste shoppinglufthavne, bliver Amsterdam og München nummer fem og otte i verden med London Heathrow som nummer et. Når det kommer til spisesteder i lufthavnene, så indtager Københavns Lufthavn en flot niendeplads blandt de 410 lufthavne. Men igen får München, Amsterdam og Zürich møvet sig ind på pladserne som nummer to, seks og otte. Bedst i verden med hensyn til spisesteder er ifølge de 12 mio. deltagere i undersøgelsen Hong Kong International Airport.

Flinkest i München
På et enkelt punkt lykkes det dog Københavns Lufthavn at kile sig ind mellem de tre konkurrenter. Det er på parameteret lufthavnspersonale. Her er de ifølge Skytrax-deltagerne flinkest i München og næstmest flinke i Amsterdam. Og så kommer de ansatte i Københavns Lufthavn og virksomhederne i lufthavnen ind på en tredjeplads og henviser kollegerne i Zürich til en fjerdeplads.

Verdens bedste lufthavn er for andet år i træk Singapore Chiangi med Seoul’s Incheon Lufthavn på andenpladsen igen i år. I 2012 blev Seoul nummer et og Singapore nummer to. München er i år verdens tredjebedste lufthavn med Amsterdam og Zürich som verdens femtebedste og ottendebedste lufthavne.

De tre europæere har hvert år siden 2010 ligget i top 10 på den globale liste. Oftest med Amsterdam eller München bedst placeret og Zürich dårligst placeret – men stadig i top 10. Københavns Lufthavn snusede til toplisten i 2011, hvor lufthavnen blev kåret som verdens 10. bedste – med de tre europæiske rivaler foran sig som nummer fire, seks og syv.