Krydstogtsboom gavner CPH

Boomet i krydstogtsgæster, der besøger København, kan mærkes i Københavns Lufthavn. Her er en hangar i højsæsonen omdannet til passagerterminal til krydstogtsgæster.

Antallet af krydstogtsgæster i København er på ti år femdoblet fra 173.000 i 2002 til 850.000 i år. Hovedparten kommer i år med skib og er kun i hovedstaden én dag inden de sejler videre. Men i takt med Københavns stigende popularitet, som har gjort den til Nordeuropas største krydstogtsdestination, kommer der også flere og flere rejsende, som starter deres krydstogt i København. Og det kan mærkes i Københavns Lufthavn.

Sidste år var 500.000 af lufthavnens passagerer krydstogtsgæster på vej til eller fra krydstogt, og det tal forventes i år at stige med 10 procent til 550.000 passagerer, der vil passere gennem lufthavnen mellem maj og september måned.

Mætte af oplevelser
Sommeren er i forvejen en travl periode i lufthavnen med mange charterflyvninger til feriemål i Sydeuropa og Asien. Derfor har Københavns Lufthavn indrettet den gamle Hangar 145 til at håndtere de krydstogtspassagerer, der flyver med chartrede fly. Passagerer på rutemaskiner går igennem terminalerne som alle andre.

”Grunden til, at vi benytter hangaren er, at de afgående cruisepassagerer har et andet rejsemønster end gennemsnitspassageren. For det første har de ofte rigtig god tid i lufthavnen, fordi de er gået fra borde tidligt om morgenen, fordi skibet skal gøres klar til næste hold passagerer. For det andet har de ofte rigtig meget bagage med, og for det tredje er de ofte mætte af oplevelser efter 14 dages cruise, og vil bare hjem,” forklarer Søren Hedegaard Nielsen, pressechef i Københavns Lufthavn.

Han fortsætter:

”Så både for at give dem og de resterende passagerer den bedst mulige service, kører vi check-in og bagage igennem Hangar 145.”

Kondisko og bæltetaske
Hangar 145 ligger vest for Terminal 1 ved siden af den særlige VL Terminal, der i visse tilfælde bruges til at modtage VIP-gæster, men til daglig kun bruges som kontorer for lufthavnen. Hangaren blev i 1995 brugt til ”Husk lige Tandbørsten” på DR1.

Årets travleste krydstogtsdag er på lørdag, hvor seks skibe ligger til kaj i København med i alt omkring 25.000 passagerer. Mens mange formentlig har et billede af den gennemsnitlige krydstogtspassager som en ældre amerikaner i kridhvide kondisko og med bæltetaske, så er tyskerne med 27 procent faktisk den største gruppe i København. 13 procent er englændere, mens 11 procent er amerikanere. For ti år siden var over halvdelen af gæsterne dog fra USA.

En én-dags krydstogtsgæst bruger i gennemsnit 600 kroner i København, mens en gæst, der stiger af eller på et skib, i gennemsnit bruger 1.600 kroner om dagen. I alt bruger krydstogtsgæsterne 1,3 mia. kroner i København på en sæson og skaber beskæftigelse for cirka 1.500 mennesker.