Ankommende Boeing 737-800 fra Norwegian. (Foto: Jørgen Syversen)

Lander driftsunderskud på to milliarder kroner

Norwegian fik i 2021 et tab på driften i omegnen af to milliarder kroner, men bundlinjen var positiv som følge af finansielle transaktioner. Brændstofpriserne truer genopretningen, oplyser selskabet.

Ikke uventet kunne Norwegian fredag morgen præsentere et negativt driftsresultat for 2021. For hele året lyder det på næsten 2,8 milliarder norske kroner, hvilket svarer til lidt mere end to milliarder danske kroner.

En stor del af driftsunderskuddet blev skabt i første halvår under rekonstruktionen af selskabet i en tid med massive rejserestriktioner, men i årets sidste kvartal af 2021 lød driftsunderskuddet blot på 262,7 millioner norske kroner (193 millioner danske kroner), og det peger samtidig fremad, idet der kan ventes mere balance mellem indtægter og udgifter, når der kommer mere skala i forretningen.

Til gengæld var der en positiv bundlinje på næsten 1,4 milliarder kroner, hvilket skyldes indtægter på 5,3 milliarder norske kroner (3,9 milliarder kroner) på de finansielle poster. 

5,7 milliarder kroner i likvider
Resultatet er skabt på baggrund af et år, hvor 6,2 millioner passagerer rejste med det norske lavprisflyselskab. De skabte tilsammen en omsætning på lidt mere end fem milliarder norske kroner, hvilket svarer til 3,7 milliarder danske kroner. Af de samlede indtægter var 77 procent billetindtægter, mens 19 procent var gebyrer, tillæg og provisioner. Omkring fire procent stod for diverse indtægter.

Den 31. december 2021 udgjorde kontantbeholdning adgangen til likvide midler i alt 7,7 milliarder norske kroner, hvilket svarer til 5,7 milliarder kroner, så der er lidt at stå i mod med i den igangværende lavsæson.

“Det glæder mig, at vi har været i stand til at tilpasse os fluktuationerne hurtigt og effektivt, og at vi kan rapportere et overskud og en styrket kontantbeholdning i et kvartal, der var stærkt påvirket af omikron og myndighedspålagte rejserestriktioner,” siger Geir Karlsen, koncernchef i Norwegian.

Stigende brændstofpriser kommer på tværs 
Selskabet går et forår og en sommer i møde, hvor der er udsigt til øget aktivitet. Samtidig øges flåden til 70 fly, og der vil være mere end 270 ruter til salg.

“Begyndelsen af fjerde kvartal var præget af bookinger længere frem i tiden, da kunderne begynder at planlægge deres ferierejser. Den hurtige spredning af omikronvirussen påvirkede forbrugertilliden på tværs af markederne i sidste halvdel af kvartalet, men vi har oplevet en markant stigning i efterspørgslen efter lempelsen af de mange rejserestriktioner,” lyder det i kvartalsrapporten.

Men trods den øgede forbrugertillid og coronapandmien lagt bag sig, så er der en ny udfordring, der lurer i horisonten, hvilket Norwegian selv adresserer.

“Den fortsatte stigning i brændstofpriserne forventes delvist at opveje virksomhedens positive bedring efter pandemien,” lyder den dystre melding.

 

Relaterede artikler:

Overskud på 128 millioner kroner i Norwegian

Norwegian lander driftsunderskud på 1,6 mia. kroner

Norwegian: Gigantunderskud på 3,8 milliarder kroner