Kø i afgangshallen i Billund Lufthavn. (Foto: Ole Kirchert Christensen)

Lavere overskud end forventet i Billund Lufthavn

Primera Airs konkurs åd en del af overskuddet i Billund Lufthavn trods årsrekord med over 3,5 millioner passagerer.

Billund Lufthavn kom rigtig godt ud af 2018: Passagertallet på godt 3,5 millioner var rekord, luftfragten satte rekord med 73,2 tusind tons, og omsætningen på 828,7 millioner kroner har heller aldrig været højere. Men overskuddet fulgte ikke med op.

Ganske vist endte overskuddet på 61,1 millioner kroner, men lufthavnens ledelse havde budgetteret med endnu mere.

”Resultatet er som forventet, selv om overskuddet er lidt mindre end budgetteret. Det er blandt andet påvirket af Primera’s konkurs i oktober og de generelle kursfald på aktiemarkederne i fjerde kvartal,” siger Billund Lufthavns administrerende direktør, Jan Hessellund.

Væksten fortsætter
Og da Billund har udsigt til at få foreløbig 14 nye ruter i år, er der ifølge lufthavnens ledelse heller ikke udsigt til, at væksten tager af. Derfor investerer Billund Lufthavn da også for tiden hvert år et trecifret millionbeløb i at udvide lufthavnen, så kapaciteten kan følge med det stigende passagertal.

”Investeringsniveauet er ret højt men nødvendigt og et udtryk for rettidig omhu,” siger bestyrelsesformand Clas Nylandsted Andersen om de byggeprojekter, lufthavnen har gang i for tiden.

Multihus indvies til efteråret
Først og fremmest indvier lufthavnen til november en ny tilbygning til terminalen – et såkaldt multihus – på 6.500 kvadratmeter. Udover passagerfaciliteter rummer tilbygningen en række kontorer og lagerfaciliteter, så der kan frigøres plads i den nuværende terminalbygning. Når multihuset står klart, øges passagerkapaciteten nemlig fra 1.200 til 1.800 i timen, hvilket er en grundforudsætning for, at den planlagte vækst kan fortsætte.

Samtidig udvides og moderniseres ankomsthallen, som blandt andet får nye og større bagagebånd. I afgangshallen er det King Amlet Lounge, der netop nu får et løft med ny indretning, nye møbler og 50 procent flere siddepladser.

Investeringerne i 2018 løb da også op i 132,3 millioner kroner i 2018, og i år forventer lufthavnen at investere yderligere 162,1 millioner kroner i udbygning og vedligeholdelse.

CO2-neutral lufthavn
Brancheforeningen Dansk Luftfart præsenterede for nylig i et ambitiøst klimaudspil, der skal gøre dansk luftfart CO2-neutralt i 2050. Og Billund Lufthavn forventer at kunne indfri sin del af ambitionen allerede næste år.

”I Billund arbejder vi ihærdigt på at nå dette mål. Hvis vi ikke skulle nå det til næste år, vil vi kompensere ved at købe kvoter, indtil vi når det. Vi vil gøre alt, hvad der skal til. Det skylder vi vore mange passagerer,” siger Jan Hessellund.

Relaterede links

Iskoldt rejsegilde i Billund Lufthavn

Københavns Lufthavn bliver CO2-neutral i år

https://www.check-in.dk/klimaudspil-skal-forhindre-dansk-flyskat/