En Airbus A321neo fra Lufthansa. Foto: Lufthansa

Flyselskaber med tiltag for at reducere tab på coronavirus

Lufthansa og KLM har indført en række tiltag for at modvirke den økonomiske effekt af coronavirussen. Eksempler er færre nyansættelser og mulighed for ulønnet orlov.

Siden coronavirussen brød ud i Kina i december sidste år, har en lang række europæiske flyselskaber midlertidigt indstillet langdistanceflyvninger til og fra landet – heriblandt Lufthansa.

Det tyske flyselskab forsøger nu at modvirke den negative indvirkning, som virussen risikerer at få på selskabets økonomi. Lufthansa har derfor iværksat en række foranstaltninger, der skal sænke omkostningerne og dermed reducere et tab.

Først og fremmest vil Lufthansa revurdere og eventuelt udskyde ansættelser af nye medarbejdere på ubestemt tid. Det tyske selskab vil desuden tilbyde sine medarbejdere ulønnet orlov med virkning fra dags dato. Herudover arbejder Lufthansa på at kunne tilbyde mulighed for deltidsansættelse.

Alle planlagte kurser for flyvende personale og lufthavnsmedarbejdere vil ikke blive gennemført fra april 2020 og frem. De personer, der i øjeblikket deltager i kurser, vil ikke blive ansat i første omgang. Målet er dog, at de skal tilbydes ansættelse på længere sigt, lyder det fra Lufthansa.

13 langdistancefly står på jorden
I tillæg til de nævnte tiltag har Lufthansa også besluttet at reducere de administrative omkostninger. Flyselskabets projektmængde sænkes med 10 procent, mens budgettet for materialeomkostninger reduceres med 20 procent.

Alle tiltag sker således på baggrund af coronavirus-udbruddet i Kina. Lufthansa Group har indstillet alle flyvninger til og fra det kinesiske fastland indtil slutningen af vintertrafikprogrammet den 28. marts. Det drejer sig om ruter hos både Lufthansa, SWISS og Austrian Airlines.

Foruden dette har Lufthansa Group også foretaget frekvensjusteringer på ruterne til Hong Kong, da efterspørgslen på billetter hertil har været faldende siden virusudbruddet.

Samlet set har Lufthansa Group i øjeblikket 13 langdistancefly stående på jorden som følge af de midlertidigt indstillede Kina-ruter. Lufthansa Group kan endnu ikke give et estimat på, hvad coronavirussen forventeligt vil få af betydning på indtjeningen. Den europæiske luftfartskoncern vil kommentere på denne del i forbindelse med en pressebriefing den 19. marts om selskabets årsresultat.

KLM laver også økonomiske foranstaltninger
Det er ikke kun Lufthansa, som indfører tiltag for at reducere tab på coronavirussen. Også KLM besluttede onsdag at foretage nedskæringer i budgettet for at modvirke den økonomiske effekt af virussen.

KLM vil straks skære ned på ansættelser af nye medarbejdere og eksterne konsulenter, ligesom selskabet vil udskyde nye it-projekter og planlagte renoveringer af kontorbygninger. Det meddeler KLMs finansdirektør, Erik Swelheim, i et internt brev til ledelsen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

”Effekten på KLMs indtægter vil være meget betydelig og kun delvist blive afbødet af lavere omkostninger og en lavere brændstofpris. Vi opfordrer jer alle til at reducere jeres udgifter til et minimumsniveau for at sikre sikker drift. Udelukkende strengt nødvendige udgifter er tilladt,” skriver han.

KLM-medarbejderne er også blevet bedt om at tage feriedage for at reducere udgifterne, mens det hollandske selskab fortsat oplever en faldende efterspørgsel på flyrejser. KLM har indstillet alle flyvninger til og fra Kina indtil slutningen af marts.

 

Relaterede artikler:

Midlertidig lukning af europæiske Kina-ruter

2020: Første år med passagerfald siden finanskrisen

Medie: Lufthansa vil købe aktiepost i Star Alliance-selskab