En Airbus A321neo fra Lufthansa. Foto: Lufthansa

Lufthansas redningsplan risikerer at gå i vasken

Ny privat storaktionær i Lufthansa modsætter sig redningsplan, som gør den tyske stat til medejer af flyselskabet. Lufthansa kan blive nødt til at søge om konkursbeskyttelse allerede i næste uge.

Den storstilede redningsplan for Lufthansa er i fare for at gå i vasken, og dermed kan det tyske flyselskab blive tvunget til at søge om konkursbeskyttelse efter en ekstraordinær generalforsamling i næste uge. Det meddeler Lufthansa i en pressemeddelelse.

Den dramatiske udvikling kommer efter, at den nye storaktionær i Lufthansa – den tyske milliardær Heinz Hermann Thiele – i et interview med finansavisen Frankfurter Allgemeine Zeitung giver udtryk for, at han ikke bakker op om redningsplanen og håber, at der kan findes alternativer.

Ifølge planen vil den tyske stat støtte Lufthansa med ni milliarder euro – svarende til 67 milliarder kroner – for at redde virksomheden fra konsekvenserne af coronakrisen. Den tyske stat vil samtidig få en ejerandel på 20 procent i Lufthansa og to sæder i selskabets bestyrelse.

Tvivl om vedtagelse af plan i næste uge
Heinz Hermann Thiele har siden begyndelsen af marts købt stadig flere aktier i Lufthansa, og efter de seneste opkøb har han nu en ejerandel på 15 procent af selskabet, oplyser han.

Dermed har den tyske milliarder også en væsentlig indflydelse på resultatet af den afstemning om redningsplanen, der gennemføres på en ekstraordinær generalforsamling, som Lufthansa har indkaldt til torsdag den 25. juni.

Lufthansa forventer i øjeblikket, at antallet af aktionærer, som deltager på den ekstraordinære generalforsamling, vil repræsentere under 50 procent af aktierne.

Dermed kræves der ifølge reglerne to tredjedels flertal blandt de afgivne stemmer for at få redningsplanen vedtaget, og det kan blive svært, hvis Heinz Hermann Thiele med en ejerandel på 15 procent stemmer imod. Den tyske milliarder har dog ikke afsløret offentligt, om han vil stemme imod planen.

Lufthansa opfordrer alle aktionærer til at deltage
Hvis mere end 50 procent af aktiekapitalen er repræsenteret på generalforsamlingen, kræves der kun et simpelt flertal af de afgivne stemmer for at få planen godkendt.

Bestyrelsen i Lufthansa appellerer derfor til, at alle private og institutionelle aktionærer deltager i generalforsamlingen og bruger deres stemmeret. Fristen for tilmelding til generalforsamlingen er lørdag den 20. juni.

Ved den seneste ordinære generalforsamling i Lufthansa den 5. maj deltog kun 33 procent af aktionærerne.

Indirekte statsdeltagelse en mulighed
Heinz Hermann Thiele siger til Frankfurter Allgemeine Zeitung, at et alternativ til at give den tyske regering en direkte ejerandel i Lufthansa kunne være en indirekte statsdeltagelse via midler fra den statsejede, tyske udviklingsbank KfW Bankengruppe.

”Mit mål er at skabe forståelse for, at der faktisk kan være et alternativ – selvom dette nægtes af ledelsen. Det er muligt at holde samtaler og afklare, hvor der er et spillerum,” siger Heinz Hermann Thiele.

 

Relaterede artikler:

“Jeg har 700 fly til salg – så ring til mig”

Tysk milliardær bliver storaktionær i Lufthansa

Lufthansa tvinges til at give plads til konkurrenter