Stockholm Arlanda Airport. (Foto: Kalle Sanner | Swedavia)

Lufthavnsoperatør fik overskud i seneste kvartal

Swedavia landede et overskud i årets andet kvartal, men det samlede resultat for første halvår af 2022 er negativt. Tilbagevendte passagerer har særligt udfordret selskabet i Stockholm-Arlanda

I Sverige mærker man også, at genopretningen efter COVID-19-pandemien er i gang. I halvårsrapporten fra den statslige svenske lufthavnsoperatør Swedavia oplyses det, at 7.742.000 passagerer i årets andet kvartal rejste via de ti lufthavne, som selskabet varetager driften af.

I alt har 11.791.000 rejsende gjort brug af en Swedavia-lufthavn i perioden mellem januar og juni i år. Ud af disse var 8.373.000 udenrigspassager, mens de resterende 3.418.000 rejste indenrigs fra en destination i Sverige til en anden.

De ti lufthavne i Swedavias portefølje er dog endnu ikke tilbage på samme niveau som før pandemien, da selskabet fra januar til juni i 2019 betjente 19.596.000 rejsende, hvilket betyder, at passagertallet i samme periode af 2022 er 39,83 procent lavere.

Fortsat under 2019-niveauet
Regnskabet for det seneste kvartal viser, at Swedavia i perioden fra april til juni i år havde en samlet indtjening på 1,3 milliarder svenske kroner (946,4 millioner danske kroner), et driftsresultat på 67 millioner svenske kroner (47,8 millioner danske kroner) og landede et positivt resultat efter skat på 53 millioner svenske kroner, hvilket svarer til 37,8 millioner danske kroner.

Kigger man overordnet på de økonomiske resultater for hele årets første halvår, så er Swedavias samlede indtjening på 2,2 milliarder svenske kroner (1,6 milliarder danske kroner). Driftsresultatet skal dog skrives med rødt blæk, da der er tale om et minus på 258 millioner svenske kroner, som er det samme som 184 millioner danske kroner.

Efter årets første halvår må Swedavia notere sig for et samlet underskud på 212 millioner svenske kroner (151.2 millioner danske kroner), hvorimod selskabet i samme periode i 2019 fik et overskud på 259 millioner svenske kroner, der svarer til 184,7 danske kroner.

Har været udfordret i hovedstadslufthavn
Koncernchef Jonas Abrahamsson fortæller, at selvom den store efterspørgsel fra de rejsende har smittet positivt af på regnskabet i det seneste kvartal, har den ikke været uden udfordringer i særligt storlufthavnen Arlanda.

”At genopretningen er undervejs, er en god nyhed for både passagerer og luftfartsbranchen, der har været hårdt ramt af de forløbne to år med COVID-19-pandemien, rejserestriktioner og færre muligheder for at mødes. Den kraftige stigning i antallet af rejsende inden for en kort periode har haft en positiv effekt på Swedavias indtjening, men det har også medførte store udfordringer for os og andre operatører i særdeleshed i Stockholm-Arlanda, hvor vi har haft, hvad der svarer til 20 års vækst i passagertallet på blot et par måneder.”

Ifølge direktøren har det ligesom i andre lufthavne været en udfordring at få ansat tilstrækkeligt personale i takt med, at de rejsende er vendt tilbage, og det har resulteret i, at der i perioder har været kødannelse og meget travlt i den svenske hovedstadslufthavn.

”I samarbejde med vores forretningspartnere har vi gjort vores bedste for at styre situationen, og vi har i den forbindelse indført en række foranstaltninger, der har medvirket til at mindske køerne og trængslen i Arlanda. Samtidig fortsætter vi med at forbedre forholdene for både udenrigs- og indenrigspassagererne, så vi kan komme den store efterspørgsel i møde, mens genopretningen efter pandemien fortsætter.”


Relaterede artikler:

Svenske flyrejsende vender kun langsomt tilbage

Stærk vækst i svenske lufthavne

CPH i hælene på Oslo Lufthavn i 26 måneder i træk