(Foto: Morten Lund Madsen)

Lufthavnsparkering for enhver smag

Det skorter ikke på parkeringsmulighederne i Københavns Lufthavn. Udover lufthavnens egne 10.000 parkeringspladser findes der også flere eksterne parkeringstilbud.

I Københavns Lufthavn står det bilisterne frit for, om man vil parkere helt inde under Terminal 3, hvor det er nemt og bekvemt at komme hurtigt afsted eller, om man vil parkere på den billigere løsning på de fjerne parkeringspladser på Kystvejen, hvor man bliver kørt til og fra med en bus.

”Det er vores ambition, at parkering i Københavns Lufthavn skal være nemt, hurtigt, sikkert og oftere billigere end en taxa. Derfor er det vigtigt for os at have et varieret parkeringsudbud, så der både er attraktive tilbud til ferierejsende, der er væk i en uge eller to, og til de travle forretningsrejsende, der har brug for at parkere tæt på terminalerne,” siger Søren Hedegaard, pressechef i Københavns Lufthavn.

Men det er ikke kun Københavns Lufthavn, der sørger for, at de rejsende har mange muligheder at vælge imellem, når bilen skal parkeres.

Aflever bilen
Hos parkeringsvirksomheden ParkX har man siden 2012 tilbudt rejsende i Københavns Lufthavn, at bilen kan afleveres til fjernparkering i parkeringskælderen under Terminal 3, hvorefter de rejsende let og bekvemt kan snuppe elevatoren op til afgangshallen.

”Hos os er servicen det vigtigste, og så handler det om letheden i, at man bare sætter sin bil, hvor en medarbejder tager imod og kører bilen i vores egen garage. Når folk kommer hjem, sender de bare en sms, og så står vi klar med deres bil i parkeringsgaragen under Terminal 3, når de kommer ned med elevatoren,” forklarer medejer og direktør i ParkX, Asbjørn Ingebrigtsen.

Konceptet bruges ifølge Asbjørn Ingebrigtsen både af forretningsrejsende og familier, som enten bare vil parkere tæt på, eller synes det er nemmest, hvis man har meget bagage med. Ideen til det såkaldte ”valet parking” blev Asbjørn Ingebrigtsen inspireret til i USA, hvor fænomenet med at aflevere sin bil er meget udbredt.

”Der skal være mange alternativer i en lufthavn som København, og vi mener, at vi tilfører noget nyt. Vores initiativ gør også, at flere kan ’parkere’ helt tæt på terminalen,” pointerer Asbjørn Ingebrigtsen.

Det billige alternativ
Et tredje alternativ er det prisbillige Park & Ride, som tilbydes af Parkzone. Målgruppen er bilisterne, der er på udkig efter en prisbillig parkering mod at bruge lidt mere tid på at komme til terminalen. Her har Parkzone oprettet parkering i en række parkeringshuse langs metrolinjen, hvor man ved køb af parkering får metro-billetten med i købet.

”Det, som vi tilbyder, er en billigere løsning end det, du finder andre steder i lufthavnen. Det er også et bekvemmeligt alternativ. Du går lige ind i metroen fra parkeringshuset, og du kører med metroen lige ind i Terminal 3,” forklarer direktør i Parkzone, Torben Holritz Juhl.

Konceptet kan sammenlignes med at parkere på de fjerneste p-pladser i Københavns Lufthavn. Parkzone har også parkeringsløsninger andre steder end til Københavns Lufthavn, men tilbyder tre parkeringshuse i umiddelbar tilknytning til metrolinjen nær lufthavnen, som ifølge Torben Holritz Juhl bliver flittigt brugt af rejsende i Københavns Lufthavn.

Godt med konkurrence
I Københavns Lufthavn ser man positivt på, at der er virksomheder, der går ind og konkurrerer med alternative produkter til lufthavnens eget parkeringstilbud.

”Konkurrence er sundt, og det er med til at holde os skarpe,” forklarer Søren Hedegaard. Han henviser til, at lufthavnen netop har introduceret parkeringsservicen ”We park – You fly”.

Konceptet minder om ParkX’ tilbud, hvor man afleverer bilen i et parkeringshus lige under Terminal 3, og så tager Københavns Lufthavn sig af resten.

Søren Hedegaard påpeger dog også, at lufthavnen kan nås med en lang række andre tilbud foruden bilen.

”Vi er godt tilfredse med at have metro, tog, bus og taxa i direkte forbindelse med Terminal 3, en Øresundsbro rundt om hjørnet og en motorvej lige uden for døren. I sidste ende er det vigtigste, at passagererne har gode valgmuligheder, når de skal til og fra lufthavnen,” fastslår Søren Hedegaard.