Airbus A330-300 fra SAS. (Foto: © Thorbjørn Brunander Sund | Danish Aviation Photo)

SAS og piloterne indgår ny aftale

Flyselskabets ledelse og SAS Pilot Group er nået til enighed om en aftale, der betyder, at pilotstrejken er afsluttet.

Da SAS-ledelsen og piloternes repræsentanter mødtes mandag stod det klart, at dagen kunne gå hen og blive en skæbnedag i forløbet.

Det slog SAS’ chefforhandler Marianne Hernæs fast over for den fremmødte presse, da hun ankom til Näringslivets Hus i Stockholm, der har dannet rammen om drøftelserne. Her lød det, at hun forventer at parterne enten ville komme frem til en løsning på konflikten eller gå hver til sit.

”Det begynder at blive uansvarligt at fortsætte. Det er der, vi nærmer os i dag. Når man har været i gang så længe, så må man på et tidspunkt som forhandlingsleder indse, at slaget er tabt,” siger Hernæs ifølge NRK.

Indgår ny aftale
Det skulle vise sig, at chefforhandleren fik ret. Forhandlingerne fortsatte i løbet af mandagen, men omkring klokken 20.35 kom de første meldinger om, at SAS og piloterne var nået til enighed om en ny overenskomstaftale. Det kunne TV 2 fortælle.

Aftalen betyder, at der er sat punktum for pilotstrejken. I alt har de to ugers konflikt kostet SAS op imod 1,5 milliarder kroner. Et af stridspunkterne har været i hvor lang en årrække, at overenskomsten skulle gælde.

Ved en tidligere forhandlingsrunde har SAS ønsket en løbetid på ti år, hvilket vil sige, at piloterne ikke kan strejke igen inden for denne tidsramme. Den seneste overenskomst fra 2019 var på tre år men med mulighed for opsigelse et år før tiden.

Fyrede piloter genansættes
DR erfarer, at den nye aftale, som parterne er nået til enighed om, løber frem til september 2027. Det vil betyde, at den får en løbetid på fem og et halvt år, da den tidligere overenskomst for piloterne udløb den 1. april i år.

Under den nye aftale vil piloterne få en øvre arbejdstid på 60 timer på en uge, ligesom den sikrer, at de piloter, som blev fyret i forbindelse med COVID-19-pandemien, bliver genansat.

I tillæg hertil er det ifølge DR et element i aftalen, at SAS Pilot Group får eksklusiv ret på overenskomster hos SAS, hvilket vil betyde, at der ikke må være ansat piloter på andre overenskomster i datterselskaber. Det er Flyvebranchens Personale Union, der har indgået den for øjeblikket gældende overenskomst på vegne af de piloter, der er ansat i SAS Connect og SAS Link.

Kan være i luften om 12 til 36 timer
Strejken har påvirket omkring 30.000 passagerer hver dag, fordi konflikten har været i gang i højsæsonen for ferierejser. Det anslås dog, at SAS-flyene atter kan være på vingerne og klar til at flyve med passagerer 12 til 36 timer efter, at en ny aftale er blevet skrevet under.

“Det er ekstremt vigtigt for SAS. Det havde været en kæmpemæssig krise for selskabet, hvis der ikke var kommet en aftale med piloterne,” siger aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank til TV 2 med henvisning til, at det kunne have ført til frasalg af strategiske aktiver som fly eller slots i eksempelvis London-Heathrow, hvis parterne ikke var nået frem til en aftale.

I en pressemeddelelse bekræfter SAS, at der er blevet indgået en aftale, som skal godkendes af medlemmerne af de fire pilotforeninger.

“Jeg er glad for at kunne sige, at vi nu er nået til enighed med alle fire af piloternes fagforeninger i SAS Scandinavia, og at strejken er afsluttet. Endelig kan vi vende tilbage til normal drift og flyve vores kunder på deres længe ventede sommerferie. Jeg beklager dybt, at så mange af vores passagerer er blevet påvirket af strejken,” udtaler koncernchef Anko van der Werff i meddelelsen.


Relaterede artikler:

Døgnlange forhandlinger afsluttes uden aftale

Internationale kolleger støtter SAS-piloter

Strejken kan tvinge SAS til markante nedskæringer