SAS-fly parkeret i Københavns Lufthavn. (Foto: Michael Kidmose | CPH | PR)

Døgnlange forhandlinger afsluttes uden aftale

Søndag aften afsluttede SAS-ledelsen og repræsentanterne for de skandinaviske pilotforeninger weekendens drøftelser, der havde varet i omkring 37 timer. Forhandlingerne genoptages mandag.

Lørdag mødtes parterne i SAS-konflikten atter en gang i Näringslivets Hus i Stockholm, hvor de skulle forsøge at nå til enighed om en aftale, der kunne sætte punktum for pilotstrejken. Forhandlingerne startede om formiddagen, og sluttede først over et døgn senere.

Det endte nemlig med, at flyselskabets ledelse og piloterne forhandlede natten igennem, og de langstrakte drøftelser fortsatte søndag. I mellemtiden blev offentligheden ikke meget klogere på, hvad der foregik på den anden side af murene, da det var meget begrænset, hvor mange detaljer, der slap ud fra forhandlingslokalet.

I løbet af søndagen kunne det norske medie NRK dog rapportere, at et af de punkter, som parterne tilsyneladende fortsat diskuterede, var løbetiden for en kommende aftale. SAS har ved en tidligere forhandlingsrunde næret et ønske om at få en overenskomst, der strækker sig over ti år.

Det vil betyde, at piloterne ikke må strejke i denne periode. SAS Pilot Group har derimod foreslået en aftale, der vil vare i seks år. Ifølge mediet krævede SAS dog en løbetid på otte år som minimum, og det fik forhandlingerne til at trække ud.

Skal hjem og sove
Forhandlingerne strakte sig gennem det meste af søndagen, og kort før klokken 19.00 bekræftede Henrik Thyregod fra Dansk Pilotforening, at drøftelserne var blevet afsluttet med en aftale om, at parterne atter ville mødes mandag og fortsætte arbejdet frem mod en ny aftale.

”Vi går hjem og sover og kommer igen i morgen tidlig,” siger Thyregod til TV 2. Forhandlingerne havde på daværende tidspunkt varet i omkring 37 timer.

Det var også meldingen fra Roger Klokset, der er leder af pilotforeningen Norske SAS-flygeres Forening.

”Vi har siddet her så længe, fordi vi håbede på at nå frem til en løsning, men vi nåede det ikke, før vi kom dertil, hvor det ikke længere var forsvarligt at blive siddende. Vi er klar igen i morgen tidlig.”

Har fået bedre overblik
Den norske fagforeningsmand Klokset beklagede ifølge NRK også over for dem, der er blevet berørt af strejken, at forløbet har varet så længe, som tilfældet er. Piloterne nedlagde arbejdet mandag den 4. juli, og forhandlingerne mellem parterne blev genoptaget onsdag den 13. juli.

”Det er utroligt trist, at det her bare trækker ud, og vi ikke når frem til en løsning. Vi kan kun undskylde på vegne af begge parter.”

Adspurgt i et interview med TV 2 News afviste lederen af Dansk Pilotforening at gå ind i, hvor knasterne mellem de to parter i forhandlingerne er.

”Jeg kan ikke gå ind i detaljerne. Alt er ikke på plads, og det skal det være, inden vi har en aftale,” udtaler Henrik Thyregod, der dog tilføjer, at han nu har et bedre overblik efter, at piloterne har haft lejlighed til at gå materialet, der ligger til grund for en eventuel aftale, igennem, men at der fortsat er nogle ”udeståender”.

Ifølge den norske rigsmægler Mats Ruland mødes SAS-ledelsen og piloterne igen mandag klokken 09.00, hvor forhandlingerne genoptages.


Relaterede artikler:

SAS-forhandlinger strækker sig ind i weekenden

Internationale kolleger støtter SAS-piloter

Konkurrent håber at SAS-konflikten snart er slut