(Foto: Russavia)

MH017 kostede flyVista livet

FlyVista var et af to flyselskaber, der i sidste uge måtte opgive at flyve videre. FlyVista var i luften i blot 10 måneder, og mener selv at være blevet offer for eftervirkningerne af MH017-katastrofen.

Det georgiske flyselskab flyVista måtte sammen med Air Lituanica ladet livet i sidste uge. Dermed fortsætter konkursstrømmen inden for luftfarten, der blev indledt ved årets start, da Cyprus Airways måtte foretage en finansiel nødlanding.

FlyVista hører hjemme i Georgien, der ligger i Asien, men de politiske og økonomiske forbindelser med Europa er så tætte, at landet da også har fundet vej til den netop afholdte Eurovision Song Contest.

FlyVista gik i luften første gang den 5. august sidste år, og den 19. maj i år var det allerede slut. Det blev således kun til omkring 10 måneder i luften for det georgiske lavprisflyselskab.

Flyselskabet er ejet af Vista Georgia, der har Dubai-baserede Aerovista som ejer. Aerovista er et selskab, der beskæftiger sig med leasing og handel med fly.

I sin korte levetid nåede flyVista at etablere ruter fra Tbilisi til Tehran, Kiev, Moskva og Almaty.

Eftervirkningerne af MH017 får skylden
En af de største årsager til, at det ikke lykkedes at gøre flyVista til en succes, hænger sammen med det forhold, at selskabet gik i luften den 5. august, hvilket var få uger efter, at MH017 var blevet skudt ned over det østlige Ukraine.

Den fortsatte konflikt mellem den ukrainske regering og de pro-russiske oprørere fik mange flyselskaber til at vende ryggen til området, hvilket gjorde det ekstra sårbart for det nystartede flyselskab.

I september besluttede den georgiske regering ydermere at lukke for muligheden for at opnå visum til Georgien ved ankomst i lufthavnen. I stedet skulle visumansøgning ske på forhånd, hvilket medførte et fald i antallet af rejsende til flyVistas hjemstat.

Efter lukningen af flyVista har koncernledelsen i Aerovista besluttet fremover kun at engagere sig i charter, ACMI og flyleasing. Ruteflyvning var tilsyneladende en dyr lektie at lære.