​Minister sætter CPH under observation

Transportminister Magnus Heunicke har bedt Trafikstyrelsen holde et vågent øje med CPH’s sikkerhedskontrol i kølvandet på uroen om forholdene for pendlerne efter sammenlægningen af indenrigs- og udenrigstrafikken i Københavns Lufthavn.

Den Danske Stat ejer i dag kun 39 procent af Københavns Lufthavne A/S, så i praksis er staten forhindret i at slå særlig hårdt i bordet overfor lufthavnen i kølvandet på den uro, der er opstået efter sammenlægningen af indenrigs- og udenrigstrafikken fra 29. marts.

Ét værktøj har staten dog i behold. Selvom en canadisk pensionskasse og en australsk kapitalfond svinger taktstokken i lufthavnens bestyrelse, så er det nemlig stadig Trafikstyrelsen, der som myndighed holder opsyn med, at lufthavnen lever op til sine forpligtelser.

Transportminister Magnus Heunicke har derfor bedt Trafikstyrelsen om at holde et ekstra godt øje med Københavns Lufthavn og især lufthavnens centrale sikkerhedskontrol i de kommende måneder. Det er nemlig især her, at indenrigspendlere og jyske politikere har oplevet uacceptabel lang ventetid siden sammenlægningen, hvor indenrigssikkerhedskontrollen i Terminal 1 blev sløjfet. Nu skal indenrigs- og udenrigspassagerer ind gennem den samme store sikkerhedskontrol mellem Terminal 2 og Terminal 3.

”Lufthavnen er som bekendt en privat virksomhed, men via Trafikstyrelsen kan vi som samfund følge op på, om lufthavnen overholder kravene til kapacitet, også hvad angår security. Det har jeg derfor bedt Trafikstyrelsen om at have ekstra fokus på,” skriver ministeren på sin Facebook-væg efter at han onsdag morgen midt i myldretiden besøgte sikkerhedskontrollen sammen med Folketingets Transportudvalg.

Ændrede kurs
Under besøget mødte de blandt andet Henriette von Platten, der er formand for den nordjyske pendlerforening SK-AAL, der tæller omkring 120 faste flypendlere på ruten mellem Aalborg og København.

Efter at gennem flere uger at have henvist til, at man levede op til de servicemål, som var aftalt med flyselskaberne, ændrede Københavns Lufthavn i sidste uge kurs. På et pressemøde på udebane i Aalborg Lufthavn fredag fremlagde lufthavnen en række initiativer, som skal være med til at forbedre forholdene for pendlerne. Mest mærkbart er to spor i sikkerhedskontrollen, som blev etableret mandag og som er forbeholdt pendlere. Ordningen med pendlerspor er indtil videre en test, der vil løbe de kommende måneder.

Transportminister Magnus Henunicke (til venstre), folketingsmedlemmerne Kristian Pihl Lorentzen (V) og Leif Mikkelsen (LA) besigtigede onsdag sikkerhedskontrollen i Københavns Lufthavn sammen med formanden for pendlerklubben SK-AAL, Henriette Von Platen (Til højre). Foto fra Magnus Heunickes Facebook-profil.