Afgangstavle i Københavns Lufthavn. (Foto: DarwelShots | shutterstock)

Mulig strejke hos Eurocontrol kan lamme flytrafikken

En fagforening, der repræsenterer ansatte hos Eurocontrol, advarer om mulige strejker hen over sommeren, hvilket i værste fald kan forsinke eller aflyse op mod 12.600 flyvninger dagligt.

Lufthavne og flyselskaber har i øjeblikket fuld gang i kedlerne i forbindelse med den travle sommerhøjsæson, hvor hundredtusindvis af feriehungrende danskere og andre europæere rejser ud i verden med fly. Strejker risikerer dog nu at spolere ferien.

Således oplyser den europæiske lufttrafiktjeneste Eurocontrol, at fagforeningen Union Syndicale Bruxelles, der repræsenterer ansatte i dens operationscenter, har advaret om mulige strejker hen over en periode på seks måneder. Dette kan risikere at skabe forstyrrelser for sommertrafikken. Det skriver BNN Bloomberg.

Der skal være tale om en ”forhåndsadvarsel” fra Union Syndicale Bruxelles, og Eurocontrol er i dialog med fagforeningen for at fjerne strejkeadvarslen.

En tredjedel af alle flyvninger kan blive påvirket
Ifølge Eurocontrol har The Times rapporteret, at en strejke kan forsinke eller aflyse helt op til 12.600 flyvninger hver dag i løbet af sommeren overalt i Europa. Det vil svare til cirka en tredjedel af alle flyvninger, da Eurocontrol forudser omkring 33.000 daglige flyvninger hver dag i juli og august. Det er imidlertid fortsat uvist, hvornår eventuelle strejker kan forekomme.

Operationscenteret hos Eurocontrol modtager dagligt 96.000 beskeder og overvåger over 10 millioner flyvninger om året. Centeret samarbejder med lufthavne, brugere af civilt og militært luftrum og andre luftfartsrelaterede interessenter for at reducere forstyrrelser i lufttrafikken og sikre problemfri drift.

Strejker blandt flyveledere påvirker ikke kun flyvninger til og fra det land, de finder sted, men skaber også forstyrrelser andre steder i Europa som følge af forsinkelser for fly, der skal flyve over det pågældende land for at nå andre destinationer.

Franske flyvelederstrejker har skabt store udfordringer
Flyrejsende i Europa er langt fra ubekendt med forstyrrelser som følge af flyvelederstrejker. I Frankrig har flyveledere strejket i flere omgange siden begyndelsen af året. Det har ført til massevis af forsinkede afgange og tusindvis af aflyste flyvninger.

Hos Ryanair har man været tvunget til at aflyse 900 flyvninger alene i juni på grund af strejkerne blandt de franske flyveledere. Og i Gèneve Airport betød en arbejdsnedlæggelse på et par timer i juni blandt lufthavnspersonale – herunder flyveledere – at cirka 8.000 passagerer blev påvirkede som følge af aflyste afgange.

Eurocontrol har advaret om, at passagerer, der skal flyve til populære feriedestinationer som Marseille og Athen, risikerer at opleve forstyrrelser, da flyselskaber og jordtjenester stadig kæmper med manglende personale efter coronapandemien.

 

Relaterede artikler:

”Flyvelederstrejker må ikke accepteres som normen”

Flyvelederstrejke medfører hundredvis af aflysninger

Franske flyveledere bag hver tredje flyforsinkelse