Mathias Østerberg Madsen / Facebook

Nordjysk “lavprisflyselskab” drives af én ansat

Airnavia, der ved lanceringen kaldte sig et nordjysk lavprisflyselskab, fik sidste år et overskud på 1,4 mio. kroner. Selskabet ledes og drives af direktøren alene.

“Nordjyderne kan godt begynde at glæde sig. Den 10. november 2015 får de nemlig deres helt eget lavprisflyselskab, Airnavia. Airnavia er et nystartet dansk flyselskab, der udbyder afgange fra Aalborg Lufthavn til forskellige destinationer rundt om i Europa til konkurrencedygtige priser.”

Sådan lød det i den pressemeddelelse, som Airnavia distribuerede under et stort anlagt pressemøde i Aalborg Lufthavn i november sidste år.

Sidenhen kom selskabet i strid modvind, da man satte 1.000 flybilletter til salg for 49 kroner på Airnavias hjemmeside, der gik fuldkommen i sort på grund af den store publikumsinteresse. Mange ventede i timevis og opgav efterfølgende at bestille billet. Sidenhen viste det sig, at hovedparten af de billige billetter var hjemrejser på udvalgte afgange fra destinationer, hvor det kostede en del mere af rejse ud til.

Tre ugentlige flyvninger mellem Aalborg og London-Stansted med et charteret fly fra Danish Air Transport måtte man også opgive at sætte i gang, ligesom mange forbrugerklager fik Danmarks Rejsebureau Forening til at kalde det vildledende, at Airnavia markedsførte sig som et flyselskab.

Direktøren for det hele
Men trods de svære opstartsbetingelser er det alligevel lykkedes selskabet at tjene penge i det første driftsår fra 11. november 2014 til 31. december 2015. Bruttofortjenesten blev på lidt mere end to mio. kroner, og fratrukket direktørens gage og personaleomkostninger på 260.000 kroner samt lige godt 430.000 kroner i selskabsskat, blev der 1,4 mio. kroner tilbage på bundlinjen. Det fremgår af selskabets netop offentliggjorte årsrapport.

Hertil skal det dog tilføjes, at den administrerende direktør Mathias Østerberg Madsen ikke har været ansat i hele det første driftsår. Han var fra 1. april operationel chef i moderselskabet SunCharter og afløste den 14. december Lars Christian Linde, der kun fik tre måneder i direktørstolen.

Mathias Østerberg Madsen bekræfter samtidig, at han er den eneste ansatte i selskabet, og planer om ferie og andet fravær, er ikke noget, der bekymrer den unge direktør.

“Så langt har jeg ikke tænkt endnu. Det er planen på sigt, at jeg skal holde noget ferie, men indtil jeg får min første kollega, vil jeg være på pinden,” bekræfter Mathias Østerberg Madsen over for CHECK-IN.dk.

Få bogførte omkostninger
Airnavia har i løbet af 14 måneder i 2014/15 ikke bogført yderligere salgs- og administrationsomkostninger i selskabet end den beskedne direktørløn, og trods heftig markedsføring af Airnavia findes der heller ikke en eneste linje i regnskabet om udgifter til annoncer og reklame. Til gengæld er der medtaget en finansiel indtægt på 63.000 kroner, der primært består af renter fra kundernes forudbetalinger af rejser.

“Hovedparten af vores opstarts- og markedsføringsomkostninger vil være bogført i 2016,” forklarer Søren Kjellerup, der er bestyrelsesformand i Airnavia.

Airnavia er ikke et lavprisflyselskab, men selskabet formidler flybilletter til charterfly med SAS fra Aalborg Lufthavn til Kreta, Rhodos, Korfu, Gran Canaria, Tenerife, Varna, Malta og Gazipasa/Alanya samt med Jet Time til Fuerteventura.

Relaterede artikler:

DRF: Airnavia vildleder sine kunder

Airnavia opgiver London-rute fra Aalborg

Airnavia: Nogle kan have forsøgt at hacke os

Airnavia markedsfører ulovlige priser