En ATR 72-500 fra det finske datterselskab Norra. Foto: Norra/Facebook

Norra skal flyve for Widerøe

Finnair-datterselskabet Norra skal i de kommende måneder operere to ATR 72 for Widerøe. Flyene skal flyve på fem norske indenrigsruter med udgangspunkt fra Bergen.

Widerøe er i underskud af flykapacitet, og Norra (Nordic Regional Airlines) er i overskud. Denne situation har fået de to nordiske flyselskaber til at indgå en aftale.

Norra – der er Finnairs regionale datterselskab – oplyser således på Facebook, at to af dets ATR 72-500 i de kommende måneder skal flyve for Widerøe på en wetlease-aftale. Norra leverer besætning og de to ATR’er med registreringsnumrene OH-ATM og OH-ATO.

Turbopropflyene ankom til Bergen 3. september, og her skal de have base, mens de flyver for det norske flyselskab. Wetleasing-aftalen for de to fly er henholdsvis tre og seks måneder, og de skal operere på Widerøes norske indenrigsruter fra Bergen til Molde, Ålesund, Kristiansand, Kristiansund og Stavanger.

Flyvningerne begyndte søndag, og Norra, som DAT ejer 60 procent af, vil hver måned gennemføre over 500 flyvninger i Widerøes rutenet.

Norra ramt af finske coronarestriktioner
Ifølge det finske medie lentoposti.fi oplever Widerøe stigende trafikvækst på trods af coronapandemien. Og det norske flyselskab har derfor brug for mere kapacitet, end det i øjeblikket selv kan levere.

Hos Norra er der derimod overskud i kapacitet, da hårde coronarestriktioner fra de finske myndigheder fortsat hæmmer passagertallene hos Norra og moderselskabet Finnair. Dog er der stigende tal, lyder det.

”Vi har ventet på trafikvækst i lang tid, og nu kan vi se en lille stigning. Vækstudsigterne er imidlertid svære at forudsige og afhænger af mange ting. Da hele kapaciteten endnu ikke er i brug, har vi været i stand til at lease to ATR-fly uden for netværket i samarbejde med Finnair og Widerøe,” siger Janne Tarvainen, administrerende direktør i Norra.

Norra råder over en flåde bestående af 12 ATR 72-500, der har en gennemsnitsalder på 12 år. Flyene har plads til 72 passagerer og fik i sommeren 2020 Finnairs egen bemaling.

20 Norra-ansatte til hvert fly
Norra oplyser over for lentoposti.fi, at wetlease-aftalen med Widerøe løbende indebærer beskæftigelse til 40 besætningsmedlemmer. De fleste medarbejdere vil få base i Norge én måned ad gangen, men nogle har også ønsket at arbejde i Norge i tre eller endda seks måneder.

Alle Norra-medarbejdere har frivilligt valgt at få base i Bergen, og aftalen med Widerøe er med til at lette behovet for afskedigelser i Norra. De 40 medarbejdere vil bestå af 20 piloter og 20 kabineansatte, og de er alle fuldt vaccineret mod COVID-19, hvilket gør det lettere for Norra at få dem ind i Norge.

Udover det flyvende personale sender Finnair også et lille teknisk team til Bergen. Det skal varetage daglige opgaver, mens større vedligeholdelse vil blive udført hjemme i Helsinki Lufthavn.

Ruterne fra Bergen til Ålesund og Molde er hovedruter i weatlease-aftalen med mellem fire og seks daglige afgange. Flyvetiden på ruterne er cirka 45 minutter. På de tre øvrige norske indenrigsruter, som Norra skal operere, er der én daglig afgang fra Bergen.

 

Relaterede artikler:

Widerøe vil fokusere på indenlandsk marked i 2021

Luftkvaliteten øges i finske ATR-fly

Ny bemaling og interiør til Finnairs ATR-72-flåde