Norwegian-fly ved gate i Oslo Lufthavn. (Foto: Kristin S. Lillerud)

Norwegian kommer ud af andet kvartal med underskud

Bag årets andet kvartalsregnskab fra lavprisflyselskabet Norwegian viser der sig et underskud på 137 mio. norske kroner før skat.

(RETTET kl. 10:40) Årets andet kvartal har budt på adskillige udfordringer for lavprisflyselskabet Norwegian i form af ekstraomkostninger til leje af erstatningsfly for Dreamlinerne, en svag norsk krone samt højere oliepriser. Derudover kostede Parat-strejken selskabet mere end 100 mio. norske kroner.

Dette er medvirkende til, at Norwegian kommer ud af andet kvartal med et tab på 137 mio. norske kroner før skat, hvor selskabet sidste år landede et overskud på 276,9 mio. norske kroner før skat – en ændring på -149 procent. År til dato har selskabet genereret et samlet underskud på 465,2 mio. norske kroner.

Analytikerne havde ellers ventet, at Norwegian trods udfordringerne ville komme ud med et lille overskud på 81 mio. norske kroner. Samlet har selskabet omsat for fem mia. norske kroner, hvilet er 26 procent mere end året før.

Hos Norwegian lægger man imidlertid stor vægt på at fortælle, at selskabet formår at vokse samtidig med at selskabet trods underskuddet sikrer sig en “nettogevinst“ fra andet kvartal på 128 mio. kroner efter skat.

Indtægterne falder
Sammenlignet med sidste år er Norwegians enhedsindtægter faldet fra 0,41 til 0,34 norske kroner, imens enhedsudgifterne er faldet fra 0,42 til 0,41 norske kroner. Denne udvikling lader sig dog ikke påvirke selskabets administrerende direktør, Bjørn Kjos.

”Dette har været et kvartal, hvor vi ser tydelige resultater af den strategi, som selskabet har lagt. Vi har i løbet af et år etableret langdistanceoperation og flere nye baser i Europa. Af vores 417 ruter går over halvdelen af disse nu uden for Norges grænser, hvilket illustrerer en betydelig international ekspansion det seneste år,” siger Bjørn Kjos om regnskabet.

Han understreger, at selskabet har formået at reducere omkostningerne, hvilket er nødvendigt i en så konkurrencepræget, global branche som luftfarten, forklarer direktøren og tilføjer, at der stadig er et stort konkurrencepres, særligt i det skandinaviske marked.

I andet kvartal rejste 6,4 mio. passagerer med Norwegian, hvilket er næsten 900.000 flere end i samme periode sidste år.

Tallene fra Norwegian viser en kraftig produktionsvækst med en stigning på 41 procent i antallet af udbudte sæder. Trods de mange nye sæder, formår selskabet at holde en høj kabinefaktor på 80 procent i andet kvartal.

Regnskabet fra Norwegian fik selskabets aktie til at falde voldsomt, da børsen i Oslo åbnede her til morgen. Dette udfald har især glædet de investorer, der havde satset på det.

Rettelse: CHECK-IN.dk havde først skrevet, at Norwegian kom ud af andet kvartal med overskud. Vi beklager fejlen.