En Boeing 737-800 fra Norwegian. (Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo)

Norwegian-pilot var påvirket af kokain og alkohol

En Norwegian-pilot er ved en norsk domstol blevet idømt 75 dages ubetinget fængsel efter at have indtaget store mængder alkohol og kokain aftenen før en seks timer lang flyvning.

Det hænder en sjælden gang, at piloter møder ind til tjeneste med for meget alkohol i blodet, og det bliver straffet kontant og hårdt af myndighederne.

Det var således også tilfældet med en Norwegian-pilot i 30’erne, der – ifølge det norske medie Romerikes Blad –  havde indtaget, hvad der i retten blev omtalt som “en stor mængde” kokain og alkohol, inden han mødte på arbejde den 22. februar i år.

Her var piloten indskrevet som styrmand på en flyvning fra Tromsø til Las Palmas, da han forud for flyvningen blev stoppet af politiet og underlagt en alkoholtest, hvorefter piloten blev anholdt.

Politiet forhindrede dermed, at piloten satte sig til rette i cockpittet forud for en flyrejse, der i gennemsnit varer seks timer og 15 minutter, mens de 5.137 kilometer skal tilbagelægges med op til 189 passagerer om bord på Boeing 737-flyet.

75 dages ubetinget fængsel
Sagen blev behandlet som en tilståelsessag, ved retten i Nedre Romerrike hvor piloten forklarede, at han ikke troede, at han var påvirket, da han mødte ind til sin vagt.

Dommen blev på 75 dages ubetinget fængsel, som Norwegian-piloten accepterede på stedet.

Sagen har været omtalt i de fleste norske medier, og Aftenposten har talt med Norwegian der dog ikke har ønsket at kommentere sagen.

“Dette er en personalesag, og vi kommenterer ikke på personalesager,” siger Christer Baardsen til Aftenposten.

“Han burde efter rettens vurdering have forstået, at han fortsat kunne være påvirket, således at han ikke burde have mødt ind til tjeneste denne dag. Han anses af retten for ikke at have udvist tilstrækkelig agtpågivenhed i lyset af de strenge krav til agtpågivenhed, der stilles til personer, der fører et fly, med det store ansvar og skadespotentiale det fører med sig,” hedder det i dommen.

Beholdt certifikatet
Anklagemyndigheden ønskede at inddrage pilotens certifikat i et år, men det fandt retten ikke, at man havde hjemmel til at gøre. 

I den norske luftfartslov hedder det, at man ikke må gøre tjeneste – eller forsøge herpå – om bord på fly, hvis man er påvirket af alkohol eller andet berusende middel. Der er således en promillegrænse på 0,2 men de fleste flyselskaber har dog en nultolerance-politik på området.

 

Relaterede artikler:

Norwegian-pilot taget i alkoholtest

Finnair-pilot med promille på 1,5

SAS-pilot afsløret i spritkontrol