Norwegian størst på Skandinavien-trafikken til Gatwick

Det norske lavprisflyselskab Norwegian bringer årligt mere end 800.000 rejsende mellem Skandinavien og London Gatwick Airport. Selskabet kører et tæt parløb med den britiske lufthavn om at udvikle trafikken mellem Skandinavien og den britiske hovedstad.

Gatwick Airport, der ligger 45 kilometer syd for London, havde i 2010 ikke færre end 31.375.290 passagerer, hvilket gjorde lufthavnen til denniende største i Europa.

Den britiske hovedstadslufthavn blev godt hjulpet på vej af det norske lavprisflyselskab Norwegian, der havde lidt mere end 800.000 rejsende til og fra lufthavnen. Dermed var Norwegian den største Skandinavien-operatør i Gatwick Airport med op til 12 daglige afgange.

Mere end en tredjedel – eller cirka 250.000af de 800.000 Gatwick-flygæster fra Norwegian -rejste fra Danmark via Aalborg eller København.

Der er samtidig ikke meget, der tyder på, at andre konkurrerende selskaber står klar til overhale Norwegian på det største antal passagerer mellem Gatwick og Skandinavien. Det skulle da lige være easyJet, der dog i øjeblikket kun flyver til København og Gøteborg fra Gawtick. Samtidig nedlægger selskabet om få uger ruten mellem Gatwick og Helsinki.

Norwegian går den modsatte vej. For godt en måned siden øgededet norske lavprisflyselskabantallet af daglige afgange til Gatwick fra to til tre fra både København og Stockholm-Arlanda.

”Vi er absolut tilfredse med vores skandinaviske ruter til London. Jeg tror, at den høje popularitet på ruterne til London skyldes, at vi flyver til netop Gatwick Airport, som ligger tæt på London centrum. Når flyveturen er så kort og billig, gider man ikke efterfølgende bruge mange penge og meget tid på at komme videre fra lufthavnen. Gatwick er lidt mindre og lidt mere overskuelig end for eksempel Heathrow, og det er hurtigere at komme igennem lufthavnen. Samtidig tager det under en time at komme ind til London med bus eller tog,” siger presse- og markedschef Johan Bisgaard Larsen fra Norwegian.

Norwegian er samtidig et af de relativt få luftfartsselskaber, der tilbyder self-service check-in i Gatwick Airport. Udover Norwegian er det kun British Airways, Delta Air Lines, Flybe og Virgin Atlantic Airways, der har self-service automater til rådighed i lufthavnen. Det sker fra lufthavnens South Terminal, som Norwegian benytter.

Cimber Sterling benytter også Gatwick Airportpå selskabets tre daglige afgange fra Billund Lufthavn. Her flyves der dog blot med et CRJ200 jetfly med plads til 50 passagerer – modsat Norweigan, der oftest anvender Boeing 737-800 med plads til 186 passagerer, eller alternativt Boeing 737-300 med 148 sæder.

SAS flyver udelukkende til og fra Heathrow Airport, mens British Airways primært anvender Heathrow Airport suppleret af afgange til og fra London City Airport.